Anahtar kelimeler SEO açısından her zaman en ön planda olan faktörlerden birisidir. Çünkü anahtar kelime demek, ziyaretçi demek, satış demek, kar demek. Siz bir seo çalışmasını, belirli anahtar kelimeleri hedef alarak yaparsınız. Peki ama anahtar kelime çalışmaları ne kadara patlar? Hangi çalışma türü daha karlı olur, hangisi bizi zarara sokar? Bunların hesabı gerçekten de kolay değildir. Önceki yazılarımızda Google ve Bing için kelime araştırma araçlarından bahsettik. Arama optimizasyonu ile uğraşanlar genelde bu araçlar ile anahtar kelime trendlerini görebilirler. Ancak bu servisler size kesin bilgi vermezler. Yani trafik hakkında kesin rakamları bize göstermezler. Peki ama anahtar kelimenin bize maliyeti ne kadar olacaktır?

Anahtar Kelimelerin Rekabeti

  1. Bu sorunun cevabı için kendimize birkaç soru sormamız gerekir. Öncelikle anahtar kelime ile alakalı bir web sitesine sahip miyiz?
  2. Kullanıcılara kaliteli bir bilgi sunumu veya hizmet servis edebilecek miyiz?
  3. Kullanıcıları bize çektikten sonra oluşacak trafik, bize harcadığımız parayı amorti ettirecek mi?

Bu sorulara eve dediğimizi varsayıyor ve devam ediyorum. Anahtar kelimeyi, arama motorunda aratın ve sonuçları analiz edin. O anahtar kelimedeki rakiplerinize bir göz atın, organik sonuçların üstünde ve sağında ne kadar reklam var onlara göz atın? Bu analizde reklamların fazlalığı ve rakiplerinizin güçlü web sitesi oluşu, bu anahtar kelimenin maliyetini artıracaktır. Ancak bu reklamlar dururken, neden organik hit ile uğraşayım derseniz? Google Adwords’e girdiniz ve siteniz için bir test trafiği satın aldınız. Sonra tıklamalar boyunca oluşan trafiği gözlemlediniz. Diyelim 10 000 kere gösterildi reklamınız. Burada 200-300 civarında kullanıcı, sitenizi ziyaret etti. Bir alış-veriş siteniz olduğunu varsayıyorum, bu kullanıcılardan 15 tanesi alışveriş yaptı. Şimdi size soru satılan her üründen 120$ kar yaptınız mı? Bu rakam toplam satış değil, salt kar miktarı. Bu rakam çok büyük değil mi? Bu yüzdendir ki organik hit çalışmaları çok önemli. Zaten arama motorları da bu reklamları çok ucuz yapsa, herkes para ile oraya geçmeye çalışır ve o zaman da o talebe cevap veremezler (Çünkü reklam alanları sınırlıdır.); ancak fiyat-talep etkileşimini bilen her kişi bunu yapamayacağını bilir.

Burada organik hit ile Adwords karşılaştırması yaptık. Bu karşılaştırmayı yaptığımızda, organik hitin neden gerekli olduğunu gördük. Bu noktadan devam edersek, anahtar kelimeler için organik hit oldukça önemlidir. Arama motoru reklamları bize tek başına yetemez. Zaten Google da bu reklamları pahalı tutarak burada hem daha fazla kar elde eder, hem de organik hite önem çekerek insanların daha kaliteli web siteleri hazırlamalarını sağlar. SEO açısından reklam karı için bir tahmin yapalım isterseniz. Diyelim ki arama motorları bu reklam fiyatlarını düşürdüler, ekonominin temel kanunlarına göre fiyatı düşen bir ürün-hizmetin talebi artar. Bu talep de arttı ama, reklamlar nereye yerleştirilecek? Ayrıca bu fiyat düşürmesi, eski zamandaki kar oranını karşılayacak mı? Bu yazıda da açıkladığımız gibi arama motorları reklamları pahalı olmak zorundadır ve eğer çok kar getiren bir web siteniz yok ise buna sürekli olarak başvurmak sizi zarara sokacaktır. Burada en gerekli ve en temiz sonuç için organik hit çalışması yapmanız gerekmektedir.

Şimdi ! Hesaplama Zamanı

Şimdi ! Hesaplama Zamanı seo

Anahtar kelime maliyetini hesaplamaya devam edelim şimdi. Peki ama hangi anahtar kelime? Kısa anahtar kelime mi, yoksa uzun anahtar kelime mi? Diyelim ki kitap satan bir web siteniz var. Toplam kitap içeren aramalara baktığımızda, bu aramaların %30’u “kitap” kelimesi ile aranmıştır.

  • Kalan %70 ise, “bilim-kurgu kitap”
  • “Sabahattin Ali-Kürt Mantolu Madonna”

gibi uzun anahtar kelimeler ile aranmıştır. Ancak tabi ki bu aramalar toplu olarak %70’lik bir trafik alsalar bile, yoğunluk olarak çok düşüklerdir. Yani kendi başlarına toplam trafiğin belki %0.5’ni almazlar. Burada hemen kısa anahtar kelimelerin daha karlı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak online pazarlama bu kadar basit bir şey değildir. “kitap” araması yapan bir kişi, istediği şeyi kesin olarak bilmiyordur. Bu aramadan sonra web sitelerinde gezinerek, aradığı birkaç kitabı bulur. Muhtemelen bulduğu kitap için, en ucuzunu bulma veya kampanya bulmak amaçlı tekrar bir arama yapar. Bu ikinci aramayı yapan kişi, alış-veriş yapacak olan kişidir.

Veya bir kişi bir kitabın adını duymuştur, direk arama yapar almak için. Siz kısa anahtar kelimeler ile çalışma yaptınız ancak bu gelen trafiğin belki %5’i alışveriş yaptı, ama uzun anahtar kelimeler ile çalışma yaptınız belki arama yapanların%30’u alışveriş yaptı. Bu maliyet kısmı ve online pazarlama o kadar da kolay bir şey değildir anlayacağınız. Bu konuları iyi analiz etmek, maliyet raporu oluşturmak ve ön görülü olmak oldukça önemlidir.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>