Gerçek olamayacak kadar güzel terimi gerçek hayatta geçerli olduğu gibi SEO’da da geçerlidir. 2012 yılı içinde Google’ın aşırı optimizasyon (over-optimization) yapanlara karşı önlem aldığı ve bunu yapanlara ceza uygulayacağı söylentileri geldi ve uygulamada bunu kanıtlar cinste yaptırımlar gözlendi. Bu nedenle aşırı optimizasyona karşı önlem almak gerekir. Ancak aşırı optimizasyondan nasıl kaçınılır?

Aşırı optimizasyon tarihçesi

1 – İşe yaradığı zamanlar

SEO’nun ülkemizde 2010 öncesi diyebileceğimiz orta çağ karanlığında yazıyı alakalı-alakasız etiketlerle doldurma, botlarla link alma vb. black-hat yöntemlerle aşırı optimizasyon çalışmaları başarılı sonuçlar getiriyordu.

200-lerde-seo

2 – Artık işe yaramıyor

Orta çağ karanlığının bitimiyle artık bu black hat yöntemler iş görmemeye başladı. Bunun yanında 2012 Nisan ayında Google aşırı optimizasyon yapan siteleri, tüm sitenin indexlerini kaldırmaya kadar varan cezalara çarptırmaya başladı. Bu sert cezalar ile black hat yöntemler önemini kaybetmeye başladı.

2016-da-seo

3 – Aşırı optimizasyon sadece geçmişte kullanılan bir şey değil

Aşrı optimizasyon sadece geçmişte uygulanıp, bugünlerde ise hiç uygulanmayan bir şey değildir. Aşırı optimizasyon içeriği anahtar kelime ile doldurmak da değildir. Bu nedenle bir çok SEO ile uğraşan kişi “Ben aşırı optimizasyon yapmıyorum.” cümlesini kurarken bu anahtar kelime doldurma işlemini kastetmektedir.

Google ve diğer arama motoru algoritmaları her geçen gün gelişiyor. Böyle gelişen bir sistemde neden aşırı optimizasyon kriterleri sabit kalsın ki? Onlar da sadece anahtar kelime doldurma işlemini aşırı optimizasyon olarak nitelendirmiyor. Onlar da kendini geliştiriyor.

Aşırı optimizasyon yampış olabileceğiniz 7 işareti

1 – İç linklerde anahtar kelime ile dolu anchor

Aşırı optimizasyon cezaları bu etiket doldurma işlemi yüzünden başladı. Bu nedenle aşırı optimizasyon işaretlerimize de bununla başlıyoruz.Anahtar kelimenizin aynısını bir sayfada göze batacak kadar çok sayıda kullanmayın. Bunun yerine o kelimeyi benzeri anahtar kelimeler kullanabilirsiniz.

Bir diğer sorun ise link verdiğiniz sayfanın link metnini, link anchoru olarak çok kez kullanmaktır. Yani “kot pantolon” metnine link verdim ve gittiği sayfa “site.com/kot-pantolon” şeklindedir ve bunu aynı sayfada çok sayıda yaptım(1 kez yeterli iken) şimdi bu durum ceza getirebilir. Şunu belirtmek gerekir yukarıdaki link metni ve anchor kullanımı son derece doğrudur, yanlış olan bunun aynı sayfada çok sayıda kullanılmasıdır.

2 – Alakasız anahtar kelimeler

Anahtar kelime kullanımını sadece kullanıcılara yarımcı olacak şekilde yapmalısınız. alakasız anahtar kelimeler ile ziyaretçi çekmek de eskide kaldı. Bunu yaparak ceza alma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bunun anlaşılması ile dönüşüm oranı ile kolaylıkla açığa çıkacaktır. Yani insanlar anahtar kelime vasıtası ile sayfaya girecek ancak bakacak ki sayfa verilen anahtar kelime ile alakasız, bundan sonra da arama motoru bu siteyi cezalandıracaktır.Bu işlem sırası oldukça rutin ve kolay uygulanabilir durumdadır. Bu nedenle alakasız anahtar kelimelerle kesinlikle uğraşmamanızı tavsiye ederiz.

3 – Tüm linklerin sadece önemli sayfalara gitmesi

Bu da oldukça kolay şekilde anlaşılabilen bir aşırı optimizasyon yöntemidir. Ancak buna rekabete bağlı olarak aşırı etkili cezalar uygulanmamıştır ama uygulanmayacağının garantisi yoktur.

SEO’da her şey doğal görünmek için uygulanır. Ancak siz hedef anahtar kelimeniz ile durmadan ana sayfanıza link çıkışı yaparsanız, bu pek doğal olmayacaktır. Aynı durum ana sayfa dışı, önemli sayfalarınıza da aşırı link çıkışı yaptığınızda mevcut olabilir.

Doğal görünüm de yine ana sayfanız en çok link alan sayfa olmalıdır ancak tüm linklerinizin büyü çoğunluğu ana sayfaya geliyorsa, bu problem oluşturabilir. Bu nedenle öneri olarak verebileceğimiz rakam, tüm linklerin %20’sinin ana sayfanıza gelmesidir. Ancak belirttiğimiz gibi bu kritere aşırı etkili cezalar şu anlık mevcut değil gibi görünüyor.

4 – H1 etiketini birden fazla kere kullanmak

H1 etiketi sayfanın başlığını yansıtır ve bir sayfa için bir kez kullanılmalıdır. Arama motorları bu etiket ile yazdıklarınıza önem verir. bu nedenle bazı kişiler bir sayfada çok sayıda H1 etiketi kullanarak yükselmeyi amaçlarlar. Ancak bu yöntem işe yaramıyor.

5 – Çöp sitelere link vermek

Link aldığınız sitelerden sonra link verdiğiniz sitelerde önemlidir. Ancak bu pek uygulanan bir yanlış değildir. Link verirken genelde webmasterlar oldukça cimri olmaktadır. Ancak yine de belirtmek gerekir link verdiğiniz sitenin ceza alması sizi de az da olsa etkiler. Bu nedenle link verilen sitelere dikkat etmek gerekir. Link verecek siteleri ise alan adı otoritesi (domain authorty) ile kolaylıkla seçebilirsiniz. Alan adı otoritesi 15’in altında olan tanımadığınız sitelere link verirken dikkatli olun.

6 – Alt kısmı anahtar kelime ile doldurmak

Sitenizin alt kısmında genelde adres vb. bilgiler bulundurabilirsiniz. Ancak sitenin alt bölümüne hedef anahtar kelime ekleyip, bu da sitenin her sayfasında çıkınca iyi bir SEO çalışması yapılmış sanılabilir ama bu yanlıştır. İşin açığı bir sitenin tüm sayfalarından link almak SEO açısından pek akıl karı bir iş değildir. SEO açsından bir değeri olmaz hatta ceza riski oluşturur.

Ancak sitenin alt tarafında farklı adresleriniz var ise bunlara link verebilir veya çözüm ortakları vb. ziyaretçiler ile paylaşabilirsiniz. Ancak buradaki sorun bu bölümü hedef anahtar kelimeleriniz ile doldurmaktır. Bunu yapmanız ceza riski oluşturacaktır.

7 – Hedef anahtar kelime yoğun alan adı

Bir marka isminiz olmalıdır. Yani “spor ayakkabı” kelimesinde çıkmak için “spor-ayakkabi.com” alan adını almak eskiden çok yaaralı gözükürdü. Ancak günümüzde bunu yapmak işini bilen SEO uygulayıcılarınca pek tercih edilmez. Çünkü bu alan adı risklidir ve çıkarması daha zordur. Eğer kelimede rekabet az ise ilk sayfaya çıkabilir ancak kelimede rekabet çok ise farklı anahtar kelimelere ihtiyaç duyacaktır ama site adı nedeniyle alamaz.

Sitenizin en çok link aldığı link anchoru marka adınız olmalıdır. Yani spor ayakkabı için link alacaksınız ama o marka adınız konumunda bu biraz sorun oluşturabilir.

özgün içerik seo

 

Sonuç: Teknik SEO’ya, içerikten daha fazla önem vermeyin.

İçerik kraldır, sizin ziyaretçilere sunacağınız şey de içeriktir. Çok fazla teknik şeylerle uğraşmak sizi aşırı optimizasyona sürükleyebilir. Doğru bir yöntem değildir ve risk içerir.

Bu aşırı optimizasyonun sonuçlarını bazı kelimelerde göremeyebilirsiniz. Bunun nedeni o kelimedeki rekabet derecesidir. Zaten kimsenin sitesi tamamen doğru olmadığı ve çok sayıda sıralama faktörü olduğu için aşırı optimizasyonunun önemini gözle görülür şekilde ölçmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ancak bu aşırı optimizasyon yöntemlerinden kaçınmanızı öneririz.

Aşırı optimizasyonun en bilinen sonucu sitenizin manuel spam veya manuel ceza sekmesinde göreceğiniz uyarı olacaktır. Bunun yanında birde en çok aranan ve çıkmak istediğiniz kelimeye ister çıplak url ister anchor text ile link verilmesi web sitenizi -100 cezası almasına sebep olur bu nedenle web sitenizi açarken aşırı SEO işlemlerinden kaçınmalısınız…

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>