Biz bu kadar arama motorları ile ilgileniyoruz onların davranışını çözmeye çalışıyoruz ama bu arama motorları tam olarak ne dediğini duyar gibiyiz. Arama motorlarının temelde iki görevi vardır. İlk başta bilmek, depolamak, index oluşturmak. Nedir bu taramak, index oluşturmak?

1. İndexleme ve Girdileme

Arama motorları size en iyi sonucu verebilmek için önce bilmek zorundadır. Yani siz bir anahtar kelime ile alakalı arama yapacaksınız ama o konuda yazılmış bir içerik arama motorunun index arşivinde mevcut değil. Size nasıl iyi bir hizmet sunabilir ki? Bu sebepten arama motorları ilk başta tarama yapmak zorundadır. Bu tarama ile internette ne var ne yok neredeyse her şeyi bilirler. Buna indexleme denir. İndexleme genelde, örümcekler veya botlar denilen yazılımlar ile yapılır. Bu örümcekler insanların bilgisayardaki versiyonu gibi bir şeydir. Her arama motorunun örümcekleri internet sitelerine girer onların içeriklerini indexler ve veritabanlarında depo eder. Bunları indexlerken ve depo ederken tabii ki algoritmaları ile alakalı bazı farklılıklar ve kriterler mevcuttur.
İndexleme yaparken sadece sitenizin yazıları okunmaz sitenizdeki tüm dökümanlar, resimler, multimedya ürünlerinin hepsi indexleme içindedir. Yalnız bu proses sadece indexleme ile sınırlı değildir. Arama motorları bir nebze yapay zekadır ve bir yapay zekanın en doğru sonucu vermesi için en çok girdiye sahip olması gereklidir. Bu sadece yapay zeka için değil, insanlar için de geçerlidir. Bir konu hakkında o konu ile alakalı lisans eğitimi almış kişi, doktora almış kişi ve profesörlük almış kişinin bilgisi yani girdileri eşit değildir. Girdi ne kadar çok olursa bir konu hakkında o kadar fazla ve doğru yorum yapılabilir. Bu nedenle SEO sadece içeriğinizi indexlemekle yetinmezler, sitenizin içeriğinin ne kadar özgün olduğunu, sitenizin ne kadar trafik alığını, ziyaretçilerin sitenizde ne kadar sürekaldığı gibi girdileri de depolar ve güncelleme yaparlar. Bu girdilerin sınırı yoktur, her arama motorunun kendine özel ve ortak girdi kalemleri mevcuttur. Bu kalem sayısı ne kadar fazla olursa, arama motoru o kadar çok şey bilir. Aramam motorlarının devasa veri merkezlerine sahip olmaları, bütün interneti taramaları ile alakalıdır.

2. İlişki Kurmak

seo İlişki Kurmak

Arama motoru artık çok fazla girdiye sahip. Bu girdileri ile doğru bir algoritma kullanarak doğru yorumlar yapabilir, ilişkiler kurabilir. Arama motorlarının ikici işlevi budur, ilişki kurmak. Siz arama motoruna bir kelime yazdınız ve aramama motorunda o kadar çok bilgi var ki arasından hangi sonucu size getirecek acaba? Bu arama motorunun sitelerden sadece içerik değil, değişik kalemlerde girdiler almasıyla alakalı olarak bir algoritma sonucunda ortaya çıkar. Yani siz bir arama yaptığınız da en doğru sonucu göstermek adına bir çok kriter kullanılır.

Bu ilk yapıldığında yapay zeka benzeri bir algoritma kullanılarak aramam motorlarının serverlarına fazladan yük bindirir. Ancak sizden sonra birisi aynı aramayı yapar diye bu yol kayıt edilir. Yani sizden sonra birisi aynı aramayı yaptığında sizin aramanız ile aynı yol ile sonuçlar gösterilir. Yol bulmak yani ilişki kurmak bu kadar mı zor diyebilirsiniz ancak; arama motorları tüm interneti tararlar. Bu taramayı her seferinde tüm veriler veya biraz daha azı ile yapmak çok yorucu olacaktır. Bu nedenle bir kez bir kelime ile bir sonuçlama yolu arasında bir ilişki kurulunca, hemen o yol kayıt edilir.

Sonuçlara Bakalım…

Peki ama arama motorları bu kadar çok şey yaptıktan sonra mutlak doğru sonuca ulaşırlar mı? Burada aramama motorları daha çok popülarite ölçmektedir. Yani internetteki popülerite onlar için kalite parametresidir. Ancak gerçek hayatta işler böyle yürümez. Yani üniversite diye Google’a arama yaptığınız ile çıkan ilk 5 üniversite, bazı kurumlar ile titizlikle yapılan analizler sonucu ortaya çıkan liste ile aynı değildir. Yani sonuç olarak bu kadar arama motorlarının bir içeriği size getirmesi o içeriği o alanda en iyi veya o ürünün en iyisi olduğunu göstermez. En popüleri veya en popüler olarak gösterilmiş olanı olduğunu gösterir.

Belki en iyi ve en popüler aynı ürün olabilir ancak bunun için kesin bir yargı getiremeyiz. Örneğin bir konu hakkında çok iyi bir analiz yapılmıştır sayfalarca, bunun yanında aynı konu hakkında özet bir çalışma yapılmış ve yayınlanmıştır. Burada bu kısa olan içeriğe daha fazla ilgi gelebilir insanların uzun olanı okumaya erinmesi sebebiyle. Bununla birlikte kısa olan içerik daha popüler olabilir ve aramama motorunda daha ön sırada çıkabilir. Ancak bu onun daha kaliteli olduğunu göstermez. Yani aramam motorlarında en ön sırada olmanız direk olarak kaliteniz ile alakalı değildir, sizi bu alanda da kaliteli kılacak unsur arama motoru danışmanlarınız olacaktır.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>