seo-icerikYazılarımızda hep kaliteli içerikten bahsediyoruz ama, kaliteli içerik nedir ve buna nasıl ulaşılır? Bunları kaliteli içerik için 20 faydalı faktör ile açıklamaya çalışacağız.

Google arama sorgusu sonuç sayfalarını şekillendirirken içeriği ön planda tutmasının bir göstergesi olarak site yayıncılarının kaliteli bir site için kendilerine sormaları gerektiği kaliteli siteler için bir rehber içerik yayınladılar.

Bunun yanında Bing’de kaliteli içerik için sırlamada içeriğin rolünü gösteren bir rehber yayınladı. Bu da faydalı ancak burada da hala gereğinden fazla boşluklar bulunuyor.

Burada inceleyeceğimiz 20 faktör ise kaliteli bir içerik için uymanız gereken kanıtlanmış faktörleri içeriyor.

1-Kullanıcılara Yardımcı Olacak Bir Yapı

İçeriğinizi oluştururken rastgele anahtar kelimeler kullanmak yerine, açıkça belli olan ve kullanıcının bunu nasıl arayacağına dair yaptığınız tahminleri kullanın. Bunun için kullanıcının isteklerini okumanız gerekecektir. Bu konu için “Kullanıcıya Yönelik Anahtar Kelime Stratejisi” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.. Bu konu ile elde edeceğiniz verileri düzenlemeniz size kullanıcıların içeriğimize nasıl hızlı ve verimli şekilde erişeceği konusunda yardımcı olacaktır.

2- Konuyla İlgili Alt Kısımları Düzenleyin

Google’ın anahtar kelime girişine verdiği önem; anahtar kelimelerin eş anlamlarını, alakalı terimleri ve ifadeleri belirleyerek, güçlü/otoriter içeriği ayırt etmesini sağlayan akıllı algoritma güncellemelerine neden oldu.

Arama motoru çözücüsü sayfanıza en alakalı anahtar kelimeleri ve onun içinde de yapılaşmış alt kısımlarını getirmek için yarımcı olur. Bu nedenle bu alt kısımlara da önem vermelisiniz.

3- İnsanları Etkileyici Yazılar Yazın

Bazı fikirler yaşar bazıları ise ölür. Ancak bu yaşayan ve kalıcı fikir veya yazılar için ne gereklidir. Bunu “Made to Stick” kitabında beklenmeyen, bütünleşik, inandırıcı, duygusal ve veya hikaye kullanan olarak tanımlamışlardır kısaca.

4- Güçlü Bir Başlık ve H1 Kullanın

Başlıklarınız kullanıcılara bir fikir vermeli ve biraz da ilgi çekici olmalı çünkü kullanıcılar bunları çözmek için çok fazla zaman ayırmıyor genelde ve anlayamadığı başlığa sahip siteyi kapatıyor.  Bunun yanında yeterince açık ve öz olmalısınız. SERP Preview Tool aracını  kullanarak, başlığınızın veya diğerlerinin fazla uzun mu olduğuna vb. dair bilgi alabilirsiniz. İçeriğin ana başlığı H1 boyutunda verilmelidir.

5- Eğlendirici, Öğretici ve Fikir Verici Olmak

Bunlardan ikisinin veya en iyisi üçünün kombinasyonu sizler için çok faydalı bir içerik sunacaktır. Bunlara örnek olarak “Bilmeniz Gereken”, “Yaptığınızdan Emin Olmanız Gereken” gibi aslında onedio,listelist ve nolmus gibi sitelerin çokça kullandıkları başlık tiplerini kullanabilirsiniz.

seo_kaliteli_icerik

6- Bunu Paylaşır Mıyım Diye Kendinize Sorun

Kaliteli içeriğin doğasında paylaşılmak vardır. Açık konuşmak gerekirse oluşturduğunuz içerik size hitap ediyor mu? Sizin sosyal hesaplarınızda bağlantıda olduğunuz kişiler bunu paylaşmak ister mi? Bu sorulara içtenlikle evet diyebilmelisiniz.

7- Alakalı Olduğundan Emin Olun

Bu konudan hepimiz bir örnekle karşılaşmıştır. Şu sıralar büyük gazeteler bile bunu yapıyor. Örneğin arama motoruna x maçı video özeti yazıyorsunuz, bir sitede bu başlıkla bir içerik var ancak girdiğinizde aradığınız şeyin olmadığını görüyorsunuz.

Ancak alakalı içerik bir site için oldukça önemlidir, bu yüzden bunu göz ardı etmeyin. Bu arama motorlarının kullandığı dönüşüm oranı( conversion rate) ile alakalıdır.

8- Kelimeleri Sayın

Zaten WordPress kullanıyorsanız, kendisi bunu otomatik olarak yapacaktır metin editörünün sol alt kısmında. Genel olarak uzun içerik, kaliteli içerik olarak algılanır. Ancak fazla uzun içerikte kullanıcıyı yorabilir. İngilizce içeriklerde en ideal sayının 1000 kelime civarında olduğu gözlemlenmiş. Bu sayının Türkçe’de de bu civarlarda olduğunu düşünüyorum.

Sosyal hesaplarda paylaşılması için 1500 kelime en iyisi deniyor ancak bu 1000 kelimelik ortalama kullanıcı deneyimlerine dayanıyor. Bu yüzden kullanıcılardan şaşmamak gerekiyor.

9 – Hedef Kitlenizi Tanıyın

Bu her sektörde olduğu gibi SEO‘da da önemlidir. Yaptığınız seo çalışması konunun uzmanlarına hitap ediyorsa kullanmanız gereken dil biraz ağır olmalıdır. Çünkü basit ifadelerin kullanıldığı yazılar genelde profesyoneller tarafından pek hoş karşılanmaz.

Bunun yanında hedef kitleniz eğer toplumun tüm kesimi ise buna uygun olarak herkesin anlayabileceği bir dil kullanmalısınız, çok bilimsel veya sektörel bir dil kullanırsanız bu insanları kaçıracaktır.

Yani buna tıp örneğini verebiliriz. Diyelim ki bir tıp merkeziniz var ve bazı hastalıkların tedavisini yapıyorsunuz. Bu durumda hedef kitleniz halk olduğu için oldukça sade bir dil kullanmanız gerekir. Fakat diyelim ki bir ilaç şirketisiniz ve sattığınız reçeteli ilaçlar için hedef kitleniz doktorlar. Bu durumda ise oldukça bilimsel bir dil kullanmalısınız.

10- Kontrol

Bir işi ne kadar süre yaptığınızın bir önemi yok, herkes bazı şeyleri kaçırabilir. Bu yüzden iki kere kontrol etmek önemlidir. Dil bilgisi ve anlam yönünden iyice kontrol etmelisiniz içeriğinizi. Zaten bunu metin editörleri yapıyor diye rahat olmayın çünkü metin editörleri bunu otomatik yapıyor ve tüm hataları yakalayacak kadar yeterli değiller henüz. O yüzden içeriğinizi bitirdikten sonra kontrol etmeniz önemlidir.

11 – Birincil Anahtar Kelimenizi Aşırı Kullanmayın

Yazınızı birincil hedef anahtar kelimeniz ile doldurmak pek iyi bir fikir değildir. Özellikle Panda algoritması ile bunu yapanların önüne geçilmek istenmiştir. Ancak bazen bazı tembel içerik yazarları bunu istemeyerek yapabiliyor özellikle başlıklarda. Seo hizmeti için bunların iyi ayarlanması gerekir. Bıktırma derecesinde anahtar kelime kullanımı yanlıştır. Kontrol + F(Ctrl+F) tuş kombinasyonu ile anahtar kelimenizi kaç kere kullandığınızı kolayca bulabilirsiniz. Çok kullandığınızda ise bu anahtar kelimeyi seçip sağ tuşa basarak bunun eş anlamlılarını kolayca kullanabilirsiniz.

12- Doğruluk Kontrolü

Her aldığınız bilgiye güvenmemelisiniz. Bir yerden aldığınız veya kopyaladığınız bilgileri doğru şekilde aldığınızı kontrol etmelisiniz. Bunun yanında mümkün olduğunca bulunduğunuz zamana yakın tarihteki bilgileri kullanmalısınız. Her sektör için yeni ve eski tanımı değişkenlik gösterir ancak siz çalıştığınız sektördeki yeni tanımına uyar şekilde bilgi aktarımı yapmalısınız. Bunun yanında sosyal medyada çokça bulunan bilgi kirliliğine kurban gitmeyin. Bilgi için başvurduğunuz kaynakların güvenilir olmasına özen göstermelisiniz.

13 – Yazarı Açıkça Belirtin

Evet belki Google Authorsip bitti ancak bu yazarlık hala bir faktör olarak duruyor. Bir resim ve kısa bir biyografi arama motorlarının ve kullanıcıların aradığı  şeydir.

14 – Dil Bilgisi Kontrol Yapısı Kullanın

Bu yapının orjinal adı AlchemyLanguage API olarak geçmektedir. Ancak bunun benzeri MS Word ve WordPress’deki standart metin editöründe bulunmaktadır. Bunun görevi ise metninizi dil bilgisi, noktalama gibi yönlerden otomatik olarak kontrol etmesidir. Yanlış yazdıklarınızın altını kırmızı çizgi ile çizer. Kullandığınız dile ait kelimeler kullandığınızda da bu kırmızı çizgi belirecektir.

15 – Karışık Bir İçerik Oluşturmayın

Ana temaya bağlı kalarak içeriğinizi oluşturmalısınız. İçerikteki kelime adedi önemlidir dedik. Bunu sağlamak için konuyla alakasız bilgiler vermek size kaliteli bir içerik sağlamaz. Kullanıcıların yararına da olmayacağı için kullanıcılar tarafından pek talep edilmeyecektir. Yani onların sorularını cevaplayan metinlere yer vermelisiniz. Bir de içeriğiniz çok güzel arada kaynasın diye, konunun ortasına reklam metnini iliştirmeyin. Bu da gözlerden kaçmayacaktır.

16 – İyi Kaynaklara Link Verin

Abbreviation 'SEO' written on the blackboard
iyi kaynaklara link verin

Her seo hizmeti veren kişi bunu bilir. İyi ve saygın sitelere veya kaynaklara link vermek sizin yararınızadır. Çünkü arama motorları açısından dışarı verdiğiniz linkler ile bir nebze bu sitelere kefil oluyorsunuz. Bu yüzden gerçekten bunu hak eden sitelere link vermelisiniz.

17 – Link Metinlerinizi Doğru Seçin

Linkleri verdiğiniz siteler kadar bu linkleri verirken kullandığınız metinlerde önemlidir. Çokça yapılan yanlış bu linkler için kullanılan ifadelerin hedef anahtar kelimeler ile doldurulmasıdır. Bunun yanında “buraya tıklayın”, “bu link” gibi ifadeler yanlıştır. Link verdiğiniz içeriğin başlığını kullanmanız çok daha doğru olacaktır.

18 – Kalitesiz Ek Bilgi Kullanmayın

İçeriğin sağında veya başka türlü olarak ek bilgi kutucuğu veya bölgesi kullanabilirsiniz. Ancak buralarda kullanacağınız bilgilerin kalitesi de önemlidir. Buralarda kullanacağınız kötü içerik Panda güncellemesinin radarına gireceğini dair güçlü sinyaller alınmıştır. İnsanların dikkatini bu alanlara çekiyorsanız, bu alanlardaki bilgilerin bunu hak etmesi gerekir.

19 – İçeriği İlgi Çekici Yapın

Tekdüze bir içerik oluşturmayın. Alıntılar, değişik kalınlıktaki başlıklar, sıralı ve sırasız listeler gibi şeyler tekdüze bir içeriğin önüne geçer. Bunun yanında bir metni bütün olarak okumak zordur, bunu parçalara ayırmak ise kullanıcıların kolay şekilde anlaması için daha yararlıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa paragraflar kullanmalısınız.

20 – Özgün Değer

Teknik olarak özgün içerik internette başka hiç bir yerde bulamayacağınız içeriktir. Ancak bir içeriği okuyup tekrar yazarak da teknik olarak özgün içeriğe sahip olabilirsiniz. Bununla teknik olarak özgün içeriğe sahip olursunuz ancak kullanıcılar açısından bunun tam olarak bir değeri olmaz. Çünkü bu içerik ile aynı anlamı taşıyan başka içeriklerde bulabilirler. Bu sebepten içeriklerinizi gerçekten özgün yapmalısınız.  Tamamını olmasa bile başkalarından farklı bir şeyler katmalısınız.

Bonus: Aranan İçerik

Kaliteli içerik her şeye değinen, girebildiği kadar derine giren bir içerik değildir. Her şeye gerektiği kadar değinmek , öncü ifadeler kullanmak gerekir. Her içeriğin aranma oranı bellidir ancak bazı içeriklerde kullanıcı tarafından çokça aranır. İşte bu çokça aranan şeylere yönelik yeniliklere içeriklerinizde yer verirseniz bu çok yararınıza olacaktır. Bu aranan veya ilgi çeken içeriklerin özelliklerini kısaca şöyle aktarabiliriz:

  • Alaka: Hedef kitleniz tarafından çokça aranan bir soruna veya soruya değinmelidir. Örneğin yeni bir bilgisayar virüsü nasıl temizlenir gibi.
  • Yenilik: Bu soruyu veya sorunu çözmek için yeni bir yol getirmelidir.
  • Derinlik: Sorunu çözmek için yeterince ayrıntılı bir açıklama yapmak gerekir.
  • Geçerlilik: Yani bu bilgisayar virüsü için gidip bilgisayarı değiştirin veya şu parçayı değiştirin gibi çözümler değil geçerli çözümler sunmalısınız.
  • Uygulanabilirlik: Bu sorunu çözerkenki adımları siz de uygulamalı bunun yapılabildiğini belki resimlerle göstermelisiniz.
  • Sertlik: Belki aklınıza bir sorun gelmiyor veya bir sorun var ancak konu basit. İnsanlara zor şeyler verebilir ve bunu çözerek onların ilgisini çekebilirsiniz.
  • Açıklık: Hedef kitleniz neden bahsettiğinizi ve neyi kast ettiğinizi anlamalıdır.
  • Tutarlılık: Bir konu hakkında bunun üstünkörü tüm aşamalarını taşıyan ufak bir örnek vererek onun tutarlılığını gösterin.

Her içerik yazmanızda bu 20 kritere uymanız size mükemmel içeriği getirir mi? Bu kesinlikle kaliteli içerik getirecektir. Ancak kalite sürekli artıyor, siz de eğer bunlara uymayan içerikler üretiyorsanız önce bunları hedef edinmelisiniz. Daha sonra bunlara ulaşınca ise daha fazlasını talep etmelisiniz.

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>