Bir web sitesinin neredeyse hiç optimize edilmeyen kısımları formlardır. Formlar bir web sitesinin en önemli kısımlarından birisidir. Ama bazı nedenlerden ötürü insanlar bu konu hakkında düşünerek zaman harcamak istemez.

Web sitenize uygulayabileceğiniz bir çok farklı form bulunmaktadır. Buna rağmen bu farklı formlar temel olarak iletişim formu, teklif isteme formu ve kontrol formu olarak indirgenebilir. Her birini optimize etme yolları farklıdır. Ancak değişmeyen bir şey de şu ki, Web sitenizin (daha iyi) formlara ihtiyacı var.

Bu yazıda yukarıda verilen form çeşitlerinin ve genel formların nasıl optimize edilmesi gerektiğine dair bilgiler verilecektir.

Bir Forma İhtiyacınız Var

Bir Forma İhtiyacınız Var

Bu biraz komik gelebilir ancak, bazı web sitelerine göz attığımızda bir iletişim formu veya bu tarz bir formun olmadığını görebiliyoruz. Hatta bazı web sitelerinin iletişim sayfaları bile olmayabiliyor. Ayrıca bir mail linkinin bir iletişim sayfası veya bunun işlevini gören bir parça olmadığını bilmeniz gerekiyor.

Formunuza Odaklanın

Web sitenizdeki her şey gibi formlara da odaklanmanız gerekir. Hangi tür form olduğu fark etmez, formlarınızı gerçekten en sade hale getirdiğinizden emin olmalısınız. Eğer kişisel bilgiye ihtiyacınız yok ise, bunu istemeyin. Ne kadar kısa formlara sahip olursanız, o kadar çok cevaplanma oranı alırsınız.

Makul Hata ve Doğrulama Uyarıları

Tüm formlarda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise bu hata ve doğrulama kontrolüdür. İnsanlar tüm formu doldurup gönder butonuna bastıktan sonra, hata uyarısı almaktan pek hoşlanmazlar. Bu nedenle insanların bir form alanını doldurduktan sonra, doğrulama kontrolü yapan dinamik yapıları kullanmanız yararınıza olacaktır. Ayrıca hata mesajlarınızın üstü kapalı olmaması da oldukça önemlidir.

Örneğin insanlara doldurdukları alanın hatalı olduğunu söylemeyin, onlara hatanın neden olduğunu ve doğru doldurma kriterlerini açıkça söylemeniz gereklidir.

Kullanıcı girişi sayfalarında da genelde yaşanan pasaport ve eposta adresi uyuşmazlığı hata uyarısı da burada kötü bir örnektir. Burada hatalı olan eposta adresi ise açıkça belirtilmelidir.

Yani insanlara neyin hatalı olduğunu ve hatanın neden kaynaklandığını açıkça belirtmeniz gereklidir. İnsanların formları nasıl doldurması gerekiğini kolayca anlaması gerekir.

İletişim Formları

iletisim-formu-SEO

İletişim Formları genelde internette karşınıza en çok çıkabilecek formlardandır. Bu nedenle bu konuda bir kaç şey aktarmak gereklidir.

Gizlilik

İletişim formlarına genelde satış personeli benzeri bir kişinin gerçek bir mağazada gelmesi gibi bakılır. Gerçek mağazada satış görevlisinin açık-dürüst, cana yakın ve yardımsever olmasını beklersiniz. Satış görevlisinin size “Bana soru sormadan önce adını, doğum tarihini ve işini söyle!” dediğini bir düşünün.

Bu muhtemelen kapıya yönelmenize neden olacaktır. Web sitelerin bu durumda farklı olması mı beklenir?

Tabii ki bu biraz abartı oldu,(Buna rağmen iletişim formlarında daha fazla kişisel bilgi isteyenler de mevcuttur.) ancak geriye kalanlar açıkça belirlidir. Gerçek bir mağazada birisine gidip soru sormak kadar websitesinde bunu yapılması da kolay olmalıdır.

Ses Tonu

Ses tonu insanlara soru sorabilecekleri hissini vermek adına oldukça önemlidir. Aynı şekilde ses tonu neyin söylenip, neyin söylenemeyeceğini sınırlar. Yani içeriğinizin yanında herhangi bir yazı formu olmaması, formun kibar bir ses tonuna ihtiyaç duymasını göz ardı edemez.

Ziyaretçileri size soru sormaya davet etmeye ve sordukları soruları nasıl yanıtladığınıza dair süreci açıklamaya ihtiyacınız var. Son olarak bu sizi sinir edebilir veya erinebilirsiniz ancak müşteriler soru sormak isteyecektir. Sitenizi terk etmeleri veya sizinle sinirli bir şekilde(formu doldurmakta çektikleri sıkıntı sebebiyle) iletişim kurmaları da muhtemeldir.

Teklif İsteme Formu

teklif-seo

Bu form tipine ayrı bir yer ayırmak gerekir çünkü, bunlar tamamı ile birisine bilgi sormak için iyi bir şekilde tasarlanmış olmalıdır. Bu form tamamen iş yapılan sektöre ve web sitenize bağlıdır. Tabi bu kural burada da geçerlidir, eğer gerçekten ihtiyacın yoksa; bilgi isteme.

Fiyatlandırma Bilgisi

Teklif isteme formlarına veya butonlarına baktığınızda, bunların yarısında kazıklanmış olma benzeri bir duyguya kapılabilirsiniz. Bu tarz formlar gerçekten de şirketin fiyatları paylaşmak istemediğini ve müşterinin ne kadar verebileceğini ölçmeye çalıştığını hissettirir.

Bu nedenle eğer web sitenizde fiyatlara yer vermeyecekseniz, bunun nedenini açıkça müşterilere belirtmeniz gereklidir. Tercihen insanlara bir fiyat aralığı göstermek bile beklenecektir. Bu insanların ilgilendikleri fiyat aralığı için tek etken olmayacaktır ama insanlara bekleyecekleri fiyat konusunda daha sağlıklı fikir verecektir.

Tabi bu kendi başına form doldurulma oranı ve dönüşüm oranını artıracaktır. Çünkü insanlar sitenizde dönüp dolaşıp fiyat aramayacaktır.

Kontrol Formu

Bu form tiplerinde de uygulamanız gereken bir kaç öneri vardır.

İlerleme Çubuğu

Bu aslında web sitenizdeki her form için uygundur. İnsanlara formun içinde nerede ve bitirmeye ne kadar uzaklıkta olduklarını gösteren bir ilerleme çubuğu kullanmalısınız.

Açıklık

İşlemin detayları ve seçenekleri hakkında olabildiğince açık olmaya çalışmalısınız. Aldığınız ürünün ücreti ne kadar, ödeme seçenekleri vs. gibi konular hakkında açıkça bilgi vermelisiniz. Bunların hepsi istenizde açıkça belirtilmelidir ve kolayca ulaşılabilmelidir. Logo kullanımı, ürün resmi kullanımı vb. bu konuda çok yardımcı olacaktır.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>