İyi bir web sitesinin en iyi özelliklerinden birisi kullanıcı dostu olmasıdır. Bu tüm seo çalışmalarını ziyaretçi çekmek için yaptığımız web sitesinin olmazsa olmazıdır. Düşünsenize bir sürü emek harcayıp seo açısından istediğiniz yerlere geldiniz ancak gelen ziyaretçiler sitenizden memnun değil. Bu durumda verdiğiniz emeğin hepsi çöpe gidecektir. Üstüne üstük SEO açısından istenilen yere gelmek için ziyaretçilerin sitenizden memnun kalması da oldukça önemlidir. Eski yazılarımızda arama motorlarının web sitelerinden neler istediklerini yazdığımızda, gelen ziyaretçilerin uzun süre kalması gerektiğini belirtmiştik. Yani seo açısından da zaten sitenizin kullanıcı dostu olması gerekmektedir. Çalışmalarınızın meyve vermesi için de sitenizin kullanıcı dostu olması gerekmektedir. Yani bir taşla iki kuş vurabilirsiniz eğer web siteniz kullanıcı dostu ise. Bu durumun önemini umarız kavratabilmişizdir.

Peki ama kullanıcı dostu web sitesi nasıl olur?

Burada kendimizi kullanıcıların yerine koymamız gerekir. Sitemize özellikle hedef anahtar kelimemizi arama motoruna yazarak gelen ziyaretçi öncelikle; istediği sonuca ulaştı mı? Yani ziyaretçi bir ürün kataloğu arıyor, sizin de aranan türden bir ürününüz var. Kullanıcı ürününüz web sitenizdeki sayfasına girdi, aradığı katalog orada mı? Katalog kullanıcının görebileceği bir şekilde sayfada yer alıyor mu? Kullanıcı eğer benzer bir ürün ile karşılaştırma veya öneri isterse, bunu kendisi belirtmeden otomatik olarak web sitesinde mevcut mu? Bunlar sadece bir ürün pazarlayan web sitesi için bazı gerekli sorular. Bunlar her web sitesi için ayrıdır. Burada temel nokta kendinizi kullanıcı yerine koyabilmek ve objektif olabilmektir. Arama motorları da zaten bu kullanıcı memnuniyetinin karşılığını fazlaca verecektir.

Google Verileri

Kullanıcıların nasıl davrandıklarına dair birkaç istatistik oluşturulmuştur.  Bunlara göre sadece Google arama trafiğin tek başına %66’sını oluşturmaktadır. Bundan sonra Yahoo Serach ve Bing gelmektedir. Ancak Yahoo Serach zaten Bing altyapısı kullanmaktadır. Bu nedenle Google’dan sonra Bing de hatırı sayılır derecede öneme sahiptir. Ama Google’ın bu yüzdeden daha fazla kullanıldığı tahmin edilmektedir.  Yine de dediğimiz gibi Bing ve Yahooda Google’ın trafiğin yarısı yakınını elde etmiş durumda. Bu da sadece Bing’e yönelik çalışma yapılarak elde edilecek güzel bir trafik demektir. Tabi ancak bu rakamlar Amerika’daki kullanım verilerini yansıtıyor. Ülkemizde ise Google’ın daha güçlü bir konumda olduğu düşünmekteyiz. Üstelik internet sürekli kendini geliştirmektedir. Yani henüz dünya nüfusu internete doymamıştır. Bu sebeple internet kullanımı her sene ortama %20’lik bir artışa sahiptir. İnternet artık gazetelerin, haritaların yerini almaktadır. Seri ilanların olduğu sarı sayfaların kullanımı da internete kaymıştır. Adres sormak için haritaların kullanım oranından büyük bir payda internete kaymaktadır. Zaten kullanıcıların internete girince adres sormak, direkt bir şey satın al gibi komut içeren aramalar veya bir soru soran ve cevap bekleyen aramalar yapmaktadırlar. Cevap bekleyen aramalar zaten internet ile cevap buldu. İlk 2 arama türü de tamamen internetten cevap beklemeye yakındır.

Şimdi bir de arama motorundaki sıranın trafiğe etkisine yönelik bir istatistiğe değinelim. Bunlara göre aramada ilk sıradaki web sitesi trafiğin %18’ini almaktadır, ikindi %10, üçüncü %7 diye gitmektedir.  Bu istatistiklere göre organik sonuçlar arama motoru reklamlarından daha fazla trafik çekmektedir. Üstelik bu rakam totalde değildir sadece, yani organik sonuçlardaki birinci ve ikinci, tek başlarına reklamlardan daha fazla trafik çekmektedir. Bu nedenle seo çalışmaları oldukça önemlidir. Zaten aramam motoru reklamlarının çözüm olmadığına dair bir yazı yazmıştık. Bu nedenle sizin de seo çalışmalarına önem vermenizi öneririz.

İlgili Video

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>