Hazırladığımız web sitelerinin çokça trafik alması, arama motorlarındaki performansları ile doğru orantılıdır. Bu performansın artması için de daha önceki yazılarımızda sıkça belirttiğimiz gibi arama motorlarının sizi tanıması, yazılarınızı indexlemesi gerekir. İndexleme işlemi ise arama motorlarının botları (böcekleri) ile gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda botlar sayfalara erişemeyebilir. Sayfanıza erişim olmaz ise içerik için harcadığınız emek büyük oranda boşa gider çünkü, trafik almanızı sağlayacak arama motoru desteğini alamazsınız. Şimdi bu sayfaya erişim sıkıntısı hangi durumlarda yaşanır, ona göz atalım.

Robots.txt veya meta robot etiketi

Robots.txt veya meta robot etiketi hangi botların web sitesini ziyaret edebileceğini belirten kodları içerir. Arama motorlarından dolayısı ile indexlenmeden zarar gelmez diye düşünebilirsiniz ancak bu pek doğru bir düşünce olmaz. Bazı dolandırıcı botlar kendini arama motoru botu gibi gösterebilirler. Bunları engellemeleri kullanırken dikkatli olmakta fayda var çünkü; gerçek arama motorlarını da engelleme durumu söz konusu olabilir.

Javascript İçerikler

Javascript internet ülkemize ilk geldiği zamanlar çok popülerdi. Tarayıcı etkileşimli olduğu için çok fonksiyonel olarak kullanılabiliyordu. Ancak zamanla hem estetik problemleri hem de ziyaretçi aygıtı yormasından ötürü önemini yitirdi. Javascript bir de arama motoru botları tarafından okunamaması problemi içermektedir. Zaten önceki yazılarımızda da arama motorlarınnı sadece html içerikleri okuyabildiğini söylemiştirk. Diğer php, asp gibi web programlama dilleri ise html çıktı verdikleri için bu alanda bir problem teşkil etmezler. Bu yüzden sitelerinizde javascript kodlarla bir içerik oluşturmanızı tavsiye etmeyiz çünkü bu aramam motorları tarafından okunamaz. SEO hizmeti bakımından bu nokta önemlidir.

google-404

Frame ve I-Frame konusu

Frame ne demek diye sorabilirsiniz. Frame sayfanıza bir sayfayı eklemektir. Yani içeriğe başka bir sayfayı alıntı olarak eklemektir. Frame de eklenen sayfanın boyutlandırılması, bölünmesi vs. sınırları belirtilirken; i-frame de eklenen sayfanın sınırları esnektir. Frameler aramam motorları tarafından okunabilirdir ancak; çokça istisnai durumlar vardır ve bu durumdan dolayı kullanıma aşina olunmazsa sıkıntı çıkarabilir.

Flash İçerikler

Evet çok estetik flash içerikler var. Göze çok hoş geliyor ancak burada arama motorları açısından bir problem var: Aramam motorlarının botları flash içerikleri de okuyamaz. Bu nedenle flash içeriklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz veya flash içeriklerde yazılı içerik kullanmayarak bu problemden kurtulabilirsiniz.

İçerikte verilen linkler

search-engine-optimization

Aramam morları sayfada verilen linkleri tarar. Ancak bu tarama işlemi sayfada verilen tüm linkleri kapsamayabilir. Normal şartlarda bir sayfada verilen linklerin sayısı bellidir ve bu linkler arama motoru botları tarafından taranır. Ancak bazı spam web siteleri oldukça fazla link verince arama motoru botları içerilerinden sadece bir kaçını tarar. Link verirken dikkatli olmamız gerekir. Çünkü verdiğiniz linkler sizin de arama motorundaki konumunuzu etkiler. Bu nedenle link verirken en azından aşağıdaki iki tür link vererek durumu arama motorları için anlaşılabilir hale getirmenizi öneririz.

Nofollow Linkler

Nofollow Link şeklinde bir kullanım vardır. Bu adından da anlaşılabileceği gibi arama motorlarına ben bu siteye link veriyorum ancak bu siteyi takip etmiyorum anlamındadır. Burada takip etmek derken içerikleri oluştururken referans almak gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Yani en kısa tabirle verdiğiniz linkteki web sitesine kefil değilsiniz. Bazı web siteleri yorumlarda yorumcuların web siteleri gibi durumlarda nofollow link verirler otomatik olarak.

Follow Linkler

Follow linkler ise nofollow un tam tersi durumdadır. Bu linklerdeki web sitesini takip ediyor, referans alıyor önemsiyorsunuz. Bu mesajı arama motoruna gönderiyorsunuz.

Bu kadar sayfanın botlar tarafından okunulabilmesi için önlemler yazdık. Ancak bu neden önemlidir diye sorabilirsiniz. Arama motorlarının çalışma mantığı anahtar kelimelerdir. Arama motorları da tüm webi veri tabanına kaydetmek yerine anahtar kelimelere dayalı bir depolama biçimi kullanır. Kelime gruplarına göre küçük küçük veri tabanları oluşturur. Arama motorlarında yapılan aramalarda kullanılan anahtar kelime ile veri tabanındakiler arasında bir bağlantı kurulunca ziyaretçiye içerik gösterilir. Bu bağlantı da aramam motoru botlarının sitenizi ziyaret edebilmesi ile mümkün olur.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>