SEO oldukça dinamik bir hizmettir. Algoritma değişiklikleri, rakiplerin değişmesi vb. gibi durumlar nedeniyle sitenin SEO açısından durumu da sıkça değişebilmektedir.

Bir sitenin  site içi SEO durumunu denetleme bu yüzden önemlidir ve gereklidir. Ayrıca belki bir SEO hizmeti alıyorsunuz ve her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyorsunuz, bu durumda da denetleme gerekli olacaktır.

Sitenizdeki değişiklikleri ne kadar hızlı fark ederseniz, o kadar hızlı düzeltebilir ve sıralamalardaki mevcut konumunuzu koruyabilirsiniz. SEO açısından denetlemenin bir çok yolu ve alanı vardır. Bu yazıda ise sadece site içi SEO denetlemeye değinilecektir.

Kırık linkleri Screaming Frog ile kontrol etme

screamin_frog

Screaming Frog sitesi SEO açısından yazının bu adımının yanında diğer adımlarda da yardımcı olmaktadır. Bu adımda ise uygulama sitenizin tamamını tarar ve tüm linklerinizi kontrol eder. Sitenizden çıkan linklerden mevcut olmayan bir sayfaya giden herhangi birisi kaldırılmalı veya değiştirilmelidir. Değiştirme veya kaldırmadan uygun olanını uygulamak gerekir.

Site haritasını kontrol etme

Site haritaları, sitenizdeki sayfalardan arama motorlarının taramasını istediğiniz tüm sayfaları içeren listelerdir. Site haritalarının doğru şekilde oluşturulmuş ve tüm gerekli sayfaları içerdiğinden emin olmalısınız. Bu işlem birazcık karmaşıktır ve iki yöntemi vardır. İlk yöntem mevcut site haritanızın durumunu baştan sona kadar kontrol etmektir. İkinci yöntem ise yeni bir site haritası oluşturmak ve önceki ile varsa farkları gözlemlemektir.

Google Webmaster Araçları’nda 404 hatalarını kontrol etmek

404 hataları da önüne geçmemiz gereken hatalardır. Burada Google’ın  kendisi bize hataları bulmakta yardımcı olmaktadır. Mevcut olmayan sayfalar ya alternatif sayfalara 301 ile yönlendirilmek veya mevcut değillerse indexleri kaldırılmak zorundadır. Bu adım hakkında daha detaylı bilgiyi 301 yönlendirmeleri ile alakalı yazımızda bulabilirsiniz. Bunun yanında özel bir 404 hata sayfası oluşturmak da sizin için faydalı olacaktır.

CopyScpace ile kopya içerikleri kontrol etmek

copyscape-screenshot

İster başka sitede olsun, isterse kendi sitenizde kopya içerikler SEO açısından sitenize zarar verebilir. Copyscape.com girdiğiniz bir sayfanın kopya açısından kontrolünü sağlar. Sonuçlar aşağıdaki türden çıkabilir:

  • Kendi sitenizdeki kopya içerik mevcut olabilir. Bu durumun önlenmesi gerekir. Bunların arasındaki ilişkiyi canonization ile arama motorlarına anlatmak zorundasınız.
  • Başka sitedeki kopya içerik çıkabilir, ilk kısım. Bu kısımda sitenizdeki bir içeriğin orjinali başka bir sitededir. Bu durum tedarikçinin sitesinden bilgi alan alış veriş siteleri için oldukça yaygındır. Bu durumda mümkünse bu sayfanın içeriğini orjinal yapın.
  • Başka sitedeki kopya içerik çıkabilir, ikinci kısım. Bu durumda ise orjinali sitenizde olan bir içeriği, başka bir site kopyalamıştır. Bu durumda sizi kaygılandıracak bir şey olmaz ancak eğer isterseniz durumu Google’a bildirebilirsiniz.

Kısa içerik kontrolü

Bu konuda tam olarak net bir sayı yoktur ancak genel olarak 300 kelimenin altındaki içerikler kısa içerik olarak algılanmaktadır. Bu durumda içerikleriniz var ise; bunları daha fazla bilgi ile zenginleştirmeyi, başka içerikler ile birleştirmeyi veya silmeyi deneyebilirsiniz.

İçerik hataları kontrolü

İçeriklerinizde genelde iki tür hata mevcut olur. İlk dil bilgisi hatalarıdır. Bu hataları kolaylıkla metin editöründen görebilirsiniz. Bunun yanında eğer daha önce oluşturduğunuz bir içerik, yeni gelişmeler ile gerçekçiliğini yitirdi ise; bu içeriği de değiştirmeniz gerekir. İçeriği düzenleyebilir, yeni bir yazı yazıp ona yönlendirebilir veya da içeriği kaldırabilirsiniz.

İndekslenen sayfaların sayısını kontrol etmek

Google Webamster Tools’dan taranan sayfalarınızı kolayca görebilirsiniz. Bunun yanında site:alanadınız sorguus ile de indeks alan sayfalarınızın sayısını görebilirsiniz. Eğer index sayısı konusunda çekinceleriniz var ise sitenin taranması ile ilgili sorunlarınız olabilir. Sitelere crawl(tarama) testi yapan bir çok platform mevcuttur.

Meta etiketlerini kontrol etmek

anahtar-kelime-seo

Meta etiketleri sitenin SEO performansında oldukça önemli bir yere sahiptir. bunlar arama motorlarının sayfalarınızı anlamasına yardımcı olur. Meta başlığı içerik adını, meta açıklaması da içeriğin özetini betimlemektedir. Meta açıklamalarını 130 karakterden az tutmak faydalı olacaktır. Meta robots yönergeleri ise robots.txt adında tek bir dosya ile çözülebilir. rel=prev/next etiketleri ile de sayfalar arasındaki ilişkiyi arama motorlarına gösterebilirsiniz.

Canonicalization kontrolü

Bir sayfanın farklı sürümleri mevcut olduğunda bunu canonicalization ile arama motorlarına göstermelisiniz. Örneğin bir ürünün farklı renkleri veya boyutları için aynı içeriği kullanıyorsanız, bunlar için canonicalization kullanmanız faydalı olacaktır.

Hız kontrolü

Hız bir sitenin önemli özelliklerindendir. SEO’ya ve kullanıcı memnuniyetine direk etkisi vardır. Google Pagespeed Insights ile doğrudan Google’ın hız testini yapabilir ve onun siteniz için önerilerini öğrenebilirsiniz.

robots.txt kontrolü

robots.txt dosyası arama motoru botlarının sitenize ulaşımını düzenleyen en önemli dosyadır. Bu nedenle bu dosyanın düzgün şekilde oluşturulduğundan emin olmalısınız. Bu dosya direk olarak tüm SEO çalışmalarınızı etkileyebilir.

Yönlendirme kontrolü

Bir çok yönlendirme metodu vardır. Ancak önerimiz eğer bir sayfanın tercih etiğiniz bir alternatifi var ise tercih etmediğinizi ettiğinize 301 vasıtası ile yönlendirmenizdir. Kesinlikle tüm tercih etmediğiniz sayfaları ana sayfanıza yönlendirme işlemi yapmayın. Eğer bir sayfanın indeks almasını istemiyorsanız, Google Webmaster Tools’dan bu indeksi kaldırın.

Resim açıklamaları kontrolü

Resimler sitenin önemli içerik öğelerinden birisidir. Resimlerin tanımlarının olması, arama motorlarının bu resimleri doğru anlaması için oldukça önemlidir.Her yeni resim eklerken bu bilgilerin de eklenmesi faydalı olacaktır.

H başlık etiketleri kontrolü

H etiketleri bir sayfanın ana ve alt başlıklarını birbiri içinde sıralayan etiketlerdir. Temanın kendi özelliği ile mutlaka sayfa başlığında H1 etiketi kullanılmalıdır. Bunun dışındaki başlıklarda uygun bir ilişki içinde uygun bir etiket ile kullanılmalıdır.

İçerik etiketi kontrolü

Eskiden içerik ile alakalı-alakasız çok sayıda etiket eklenerek o etiketlerden de ziyaretçi çekmek istenirdi. Şimdi ise o yöntem işlevsizdir. Sadece içeriğinizi iyi anlatan ve kullanıcıya yarımcı olabilecek etiketleri kullanmalısınız. Ayrıca çok sayıda etiket kullanmamalısınız.

Ceza kontrolü

manuel_islemler

Sitenize manuel bir ceza verilip verilmediğini Google Webmaster Tools’dan kolayca görebilirsiniz. Eğer ceza alırsanız, bunun nedenini düzelterek tekrar değerlendirme isteyebilirsiniz. Bunun yanında Moz’un Spam Score’u gibi ceza alamdan da ceza alma riskinizi ölçen uygulamalar kullanabilirsiniz.

Dışa verilen linklerim kontrolü

Link vermek kullanıcılarınıza yardımcı olmak için gereklidir. Ancak verilen linkin kalitesine dikkat etmelisiniz. Ceza alan bir siteye link vermek sitenizi de kötü etkileyecektir.

Özet

Özet olarak sitenizi belirli aralıklarla kontrol etmeniz gerekir. Bu nedenle bunu hazır olarak yapan çeşitli SEO sitelerinden yapabilir, bunlar vasıtası ile haftalık raporlar alabilirsiniz. Bunların yanında Google Search Console’da mutlaka kullanmanız gereken bir uygulamadır.

 

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>