Meta açıklamalarının SEO açısından önemine dair bir çok yazı okumuşsunuzdur. İnternet teknolojilerinin hızlı geçen zaman diliminde bu bir ‘klişe’ haline bile gelmiştir diyebiliriz. Evet herkesten duyduk, herkesin meta açıklamalarına dair az çok fikri var. Ancak tam manasıyla doğru meta açıklaması nasıl oluşturulur? Bu yazıda buna yoğunlaşacağız.

Başlangıçta meta açıklamasının amacını açık bir şekilde belirtmemiz gerekir.

Meta açıklamalarının temel amacı arama motoru sonuçlarında ziyaretçi çekmektir. Diğer bir deyişle meta açıklamaları, arama motoru sonuçlarındaki tıklanma oranlarınızı artırmak için oluşturulur. SEO açıısnda küçük bir etkiye sahiptir. Etkisi sıfır değildir ancak küçüktür. Zaten Google nezdinde 200’ün üzerinde arama sinyali olduğu için her şeyin yüksek etkiye sahip olması beklenemez. Bunun yanında meta açıklaması içerik ile alakasız girişleri engelleyerek, Bounce Rate‘in gelişimde rol oynar.

anahtarkelime-SEO

İyi meta açıklamasının özellikleri

Aşağıdaki özelliklerin her biri sizlere bir fikir verebilir. Bunun yanında bunların bir kombinasyonu ise meta açıklaması konusunda etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir.

1 – 130 ile 155 karakter arasında olmalıdır. Burada tam olarak doğru kesinlikte bir sayı yoktur. Google’ın arama sonucunuza ne eklediği ve ne kadarını gösterdiği ile alakalıdır. Örnek olarak Google arama sonucuna tarih eklebilir ve bu da meta açıklamasının daha az yer kaplamasına neden olur. 130 karakterlik bir meta açıklamasının göz kararı ile doğru rakam olacağını aklınızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Son olarak şunu da belirtmek gerekir ki 250 karakterlik meta açıklamaları bile görmekteyiz.

2 – Amacına uygun olmalıdır. Bu sizi fazla şaşırtmamıştır muhtemelen. Meta açıklaması doğru yazılmazsa insanlar sitenize girip hemen geri çıkar, bu da sitenizin arama motorları nezdinde mevcut olan kalitesini düşürür. Bu nedenle çok da sıradan olmadan, içerikte ne var ise meta açıklamasında da ona yer vermek gerekir.

3 – İnsanları etkileşime çağırmalıdır. “Böyle bir ürünümüz var, bunu şunlar için kullanabilirsiniz ve daha fazlasını görün.” Meta açıklamaları arama motoru sonuç sayfasında bizim sayfalarımızı tanıtan metinlerdir. Bunların amacı ziyaretçiyi siteye çekmek ise, bunu da meta açıklamasında belirtmek gayet doğal bir şeydir. Bu nedenle “Fazlasını öğrenin, hemen ulaşın, hemen deneyin” gibi kelime grupları kullanmanız faydalı olacaktır.

 

4 – Teknik içeriğe sahip olabilir. Eğer kodlama, teknik, veya eğitimsel içeriğe sahip ürünler ile çalışıyorsanız teknik içerikler yardımcı olabilir. Bu teknik sayfalar, ziyaretçileri çekmeye yardımcı olabilir. Çünkü bu kadar teknik arama yapan kişiler muhtemelen ne aradığını biliyordur. Bu tür ürünlere fiyat eklemek faydalı olacaktır.

5 – Odaklanılan anahtar kelimeyi içermelidir. Arama terimleri meta açıklaması ile eşleşince Google bu içeriklerden meta açıklamasında arama terimleri içerenleri kullanmak ve bunları kullanıcıların önüne yüksek sıralarda sunmak için daha istekli olacaktır. Bu daha alakalı eşleşmeler sunacaktır.

6 – Meta açıklaması özgün olmalıdır. Eğer kopya meta açıklaması kullanıyorsanız, Google’ın nezdindeki kullanıcı memnuniyetiniz daha düşük olacaktır. Aynı başlığa sahip içerikleriniz sayısı çok düşük kalmak kaydıyla olabilir nacak bunların meta açıklaması mutlaka farklı ve özgün olmalıdır. Kopya meta açıklaması ile Google’ı kandırmaya çalışmak yerine, hiç bir meta açıklaması yazmamanız daha faydalı olacaktır.

7 – Etken seslenme kullanmak faydalı olabilir. Karşıdaki ziyaretçi ile konuşuyormuş gibi etken bir yapı ile oluşturulan meta açıklamaları sitenize ziyaretçi çekmek konusunda faydalı olabilir.

Snippet ön izlemesine tarih eklemek

Yoast SEO eklentisi için bu soru çokça gelmektedir. Doğru karakter uzunluğunu görmek için tarih eklenmiş bir ön izleme daha faydalı olacaktır. Yoast SEO eklentisinde tarihi snippet ön izlemesinde göstermek için bir özellik mevcuttur. Bu meta açıklamasına tarih eklemez, sadece ön izlemeye ekleme yapar ve doğru karakter uzunluğunu bulmanıza yardımcı olur.

Örnekler

Belirttiğimiz gibi doğru meta açıklaması için bir çok özellik mevcuttur. Bunların daha iyi anlaşılması için de bazı özellikler için iyi uygulanmış örnekleri sizlere göstermek isteriz.

Doğru karakter uzunluğu

Screenshot_js_seo

Gördüğünüz üzre meta açıklamasının başına tarih gelmiştir ve buna uygun şekilde meta açıklaması arama sonucu ekranına sığacak karakter uzunluğuna sahiptir.

Screenshot_uruguay

Normalde iki satırlık bir meta açıklamasına izin verilirken, daha uzun meta açıklamaları da görülebilmektedir. Ancak burada şunu belirtmek lazım genelde bu tür sayfaların oluşturulan meta açıklamaları bu kadar uzun olmazken, Google içerikten bu uzun meta açıklamasını oluşturmaktadır.

Etken seslenme

Screenshot_konusarakogren

Teknik içerik

Screenshot_6s

Son Olarak

Eğer tüm sayfalara meta açıklaması oluşturmak için yeterli vaktiniz yok ise Google bu gibi durumlarda sadece kritik ve çok ziyaretçi çeken sayfalar için meta açıklaması oluşturmayı öneriyor.

Eğer meta sitenizin meta açıklaması arama sonuçlarında görünmüyorsa, Google bu açıklamanın sitenizi tam olarak yansıtmadığını düşünmüş olabilir. Bu gibi durumlarda eğer siteniz DMOZ’a kayıtlı ise, buradaki meta açıklamasını kullanabilir.

Bunun yanında sosyal ağlar için ayrı meta açıklamaları kullanabilirsiniz. Facebook için Open Graph ve Twitter için Cards kullanarak sosyal ağlar için ayrı açıklamalar sunabilirsiniz.

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>