Google her geçen gün arama yapan kişilere daha hızlı ve daha iyi bir hizmet vermek için yenilikler oluşturuyor. Bunun son örneklerinden birisi de bilgi diyagramlarıdır. Google’ın Bilgi Diyagramları bazı alanlardaki açık sorulara siteye gitmeden direk sorgu sonuç sayfasında yer vermeye dayanır. Bu diyagramda yer verilen bilginin kaynağına da yer verilir.

Bu yazıda bu diyagramlara kısa bir göz atacağız.

Nedir ve neden oluşturulmuştur?

SEO

Semantik aramanın da bir sonucu olarak kullanıcılar için çok faydalı olan bu bilgi diyagramlarının var oluşu, bilgileri bir araya toplamakta çok başarılı olmuştur.

Bilgi diyagramları aslında daha iyi arama sonucu oluşturmak için kaçınılmaz geliştirmelerden birisi idi. Bazı yayıncılar Google’ın kendi sitelerinin trafiğini çaldığını belirtse bile, Google bu diyagramlarda bilgi kaynağına her zaman yer veriyor.

Genel Diyagram Türleri ve Örnekleri

Bilgi diyagramı her türlü içerik için oluşturulmuyor. Ancak siteniz eğer bu diyagramda yer alırsa doğal sonuçların üzerinde ekstra bir dikkat çekici konumun sahibi olacaktır. Şimdi popüler diyagram türlerine bir göz atalım:

Şirketler

google

Büyük şirketler için çokça arama yapılacak konularda hızlıca bilgi vermek için bilgi diyagramı sağlanır.

Yani yukarıdaki gibi büyük ve çok bilinen bir şirketin ismini arama kutusuna girdiğinizde, muhtemelen yukarıdaki gibi bir bilgi diyagramı göreceksiniz. Bu şekilde bu basit bilgiler nedeniyle, insanların ekstra arama adımları atması önlenmiş oluyor.

Ek olarak bu diyagramda verilen bilgiler insanların en çok ihtiyaç duyacağı ve farklı konumlardaki bilgiler oluyor.  Yani yukarıdaki resimdeki bilgileri bulmak için şirketin sitesinde baya bir dolaşmanız gerekebilir. Ancak bu diyagram ile bu bilgiler tek yerde toplanmış oluyor.

Etkili Kişiler

ataturk

 

Bilgi diyagramları aynı şirketler gibi etkili kişiler hakkında da bilgi diyagramları oluşturmaktadır. Örneğin Atatürk hakkında bir arama yaptığınızda yukarıdaki resimden daha fazlasını içeren bir diyagram göreceksiniz. Burada da aslında şirket örneğine benzer bir durum ortaya çıkar. Çokça arama yapılacak ve doğruluğu kesin olarak kanıtlanabilen konularda bilgi sağlanır.

Etkili kişilerde de farklı konumlardaki bilgiler tek diyagramda toplanır. Böylelikle kullanıcıların ekstra adımlar atması engellenmiş olur ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlanmış olur.

Yerel İşletmeler

kahveci

Yerel işletmeler için çok faydalı olan bir bilgi diyagramı türü de oluşturulmuştur. Bunda ise temel olarak iletişim adresi vardır ayrıca yol tarifi gibi oldukça kullanışlı bir butona da yer verilmiştir. Bunun yanında kullanıcı görüşleri ve diğer yapılan arama önerileri de yer almaktadır.

Burada yine amaç bilgileri bir yerde toplamak ve basit bilgiler için ekstra arama yapılmasını önlemektir.

Film, Dizi ve Kitaplar

interstaller

Bilgi diyagramlarının temel amacı ne idi çokça aram yapılan ve doğruluğu kesin olarak kanıtlanabilen şeyler hakkında kullanıcıya hızlıca bilgi vermekti. Filmler özellikle vizyonda iken çokça arama trafiği aldıkları için bilgi diyagramlarında yer alırlar. Bunun yanında kitap ve diziler gibi benzer yayınlarda bilgi diyagramlarında yer alır.

Bunların içerdiği bilgi türleri ise yapımcı, yayıncı, oyuncu/yazar gibi herkesin arayabileceği içerik türleridir.

Nasıl bilgi diyagramında yer alırım?

Maalesef kendi sitenizi direk olarak bu bilgi diyagramına ekleyemezsiniz. Bu bilgi diyagramlarının bilgi kaynağı olarak kullandığı bazı sitelerdeki içerikleri düzenleme hakkını elde edebilirsiniz. Şimdi bu sitelere bir göz atalım.

Wikipedia: Öncelikle Wiki ailesinin kendisi çok geliştirdiğini bilmenizi isteriz. 2011 itibari ile artık herkesin eklediği içerik burada yer almıyor. Alıyor ancak bir onay sürecine tabii tutuluyor. Bu onayı da gönüllü ve Wiki sitelerinde kıdemli katkı verenler yapıyor. Bu nedenle bu sitenin ve diğer Wiki sitelerinin(baya çoklar) bilgi diyagramlarındaki yerleri daha da sağlamlaşmıştır.

Schema yapısındaki içerikler: Snippet diye de geçer bunlar. Schema yapsını Google’ın da içinde bulunduğu bir takım yazılım devleri desteklemektedir. Schema standartları ile amaçlanan, içeriklerin arama motorlarınca daha iyi anlaşılabilmesidir. Bu yapıdaki içerikler (her içerik kategorisi için bir schema standartı yoktur) bilgi diyagramlarında yer alabilir.

Yüksek otoriteli siteler: Alan adı otoritesi Google için önemlidir. Gerçekten yüksek alan adı otoritesine sahip siteler de bu bilgi diyagramlarındaki içeriklerin kaynakları olabilmektedir.

Temelde Wiki sitelerini bir link kaynağı olarak kullanmaya çalışmanızı önermeyiz. Çünkü bu Wiki dilinde vandalizm olarak sınıflanacaktır. Ayrıca zaten bu tarz içerikler kıdemli denetçilerin gözünden de kaçmayacaktır. Ancak burada yapabileceğiniz şeyler vardır. Wiki’de eksik olan ve sitenizin alanında olan bir konu bulabilirsiniz. Öncelikle bu konu hakkında sitenizde gerçekten doyurucu ve kaliteli bir içerik yayınlayın. Daha sonra bu içerikten farklı olarak Wiki için de bir içerik oluşturun ve bunu ekleyin. Dışa bağlantılarda kaliteli içeriğinize yer verebilirsiniz bu şekilde.

Bunun yanında Schema standartları da çok önemlidir. Bu standartlara sahip içerikler bilgi diyagramlarının adaylarıdır. Ayrıca bu bilgi diyagramında yer alacak konular tamamen doğruluğundan emin olunan konulardır. Bu nedenle bu tarz konular için çalışmak faydalı olacaktır.

Yerel işletmeler de Google My Business uygulamasına sitelerini ekleyip, iletişim ve harita bilgilerini ekleyerek; bilgi diyagramı sayfalarında yer almaya çalışabilirler.

Ayrıca Youtube da eğer müzisyen veya film gibi içerikler için çalışma yapılıyorsa faydalı olabilir.

Sonuç olarak; bilgi diyagramları doğruluğundan kesin olarak emin olunulan ve genelde bir şey hakkında farklı lokasyondaki bilgileri bir araya toplayan bir sorguya hızlı yanıt sistemidir. Google tarafından bazı içerik kategorilerinde kullanılır.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>