Arama motoru optimizasyonu sektöründe JS( Java Script) sitelere SEO yapılmalı mı ve nasıl yapılmalı konusunda çokça kafa karışıklığı vardır. Java Script İçin SEO adlı yazımızda  JS sitelere nasıl güvenli yollarla seo hizmeti verilebileceğine dair bilgi verilecektir.

JS uyumlu SEO çoğu seo alanında çalışan kişi için tezat olarak algılanacaktır. Çoğu internet yazılımcısı, SEO hizmeti veren kişi ve webmaster JS tabanlı sitelerin Google tarafından indexlenecek mi sorusunun yanıtını bulmaya çalıştı.

Google ise bu sorunun kesin cevabını vermek adına pek yardımcı olmadı. Kasım 2014’den önceki Google webmaster yönergeleri eğer sitenizin tamamnında Js kullanıyorsanız, Google botları sitenizi crawl etmekte zorluk yaşayabilir ifadesini içeriyordu. Ancak bu Google yönergelerinde 2014 Kasım ayında gerçekleşen bir güncelleme ile JS’yi sitenin tümünde kullanma ile ilgili uyarı kaldırıldı ve Google’ın crawl etme özelliklerinin geliştirildiği belirtildi.

Google Developer’daki JS kütüphanesi çalışmaları ile de Google’ın JS’nin düşmanı olmadığı SEO dünyası tarafından anlaşıldı. Ancak JS sitelerin crawl edilmesi konusu ne olacaktı? Google siteleri indexlerken bu JS sitelere nasıl bakıyordu? Bunları bilmek ve buna göre bir yol izlemek gerekli ve bu sorunun çözümü olduğunu düşünüyoruz.

Ancak bu konudaki sorunları da bu açıklamalar ile gözardı edemeyiz. Sitelerinin JS kullanımı yüzünden tamamen index dışında kaldığını belirten kişiler ile karşılaştık. Aynı zamanda bir site oluşturup, bunun çin bazı çalışmalar yapıp, daha sonra bunun indexlenme durumunu gözlemlemek de biraz sıkıntılı olabilir.

Aşağıda belirteceğimiz yöntemler direk olarak JS sitelere nasıl SEO çalışması yapılacağını göstermeyecektir. Ancak burada bazı öneriler yer alacak ve sizin sitenize en uygun olanı bulup onunla ilerlemenizi önereceğiz. Burada sunacağımız yöntemler size JS kullanan sitenizin indexlenme durumunu nasıl kendi kendinize ölçebileceğinizi gösterecektir.

Yedek İçerik

Bir yedek JS sayfa veya içerik, sizin siteniz için Google tarafından indexlenme konusunda size durumun nasıl olacağını gösterebilir. HTML kodu içine gömülmüş bir JS site, dış kaynak alımı desteklenmez olduğunda çözümlenebilir.

Doğru şekilde yedek içerik kullanmak zaman alıcı ve yanlış bilgi verici olabilir. Bu yüzden bu sayfalarda sadece en gerekli metin ve özellikleri kullanmanızı öneririz. Yani bu yedek içerikleri çokça metin ile doldurmak, size aradığınız sonucu bulmak adına sadece kafa karışıklığı verecektir.

Göze Çarpmayan JS Kullanımı

Bazı kullanıcıların ve bu kullanıcılara arama motoru botlarını da ekleyeceğiz, sitenizin ön bellleğindeki JS kodlarına erişim hakkı yoktur. Bu problem kötü kullanıcı deneyimi ve SEO oluşturur.

Göze çarpmayan JS ile site içeriğinizden ayrı olarak sitenizdeki içeriğe JS kodları ekleyebilirsiniz. Bu işlemi ise 3 etmenle gerçekleştirebilirsiniz. Bunların arasında tam bir öncelik sırası mevcut değildir, karmaşık düzen ile çalışabilirsiniz.

  1. HTML ( içerik ve sayfa sistemi )
  2. CSS ( tasarım )
  3. Javascript ( etkileşim )

Bu etmenlerin hepsi göze çarpmayan JS kullanımı için önemlidir ve önem dereceleri farklıdır. Yani bunların bir tanesi olmadan yaptığınız denemeler farklı oranlarda indexlenmenizi etkileyebilir.

kaynak :SixRevisions.com
kaynak :SixRevisions.com , Client Side Scripts: Kullancı taraflı yazılım

Kullanıcı siteye erişir, bu kullanıcıya arama motoru örümceği(botu) de diyebiliriz, önce HTML sitenizin kısmını görür. Bu kısım SEO için mükemmeldir ve botların kolayca anlayabileceği şekildedir. CSS ve JS ise  daha sonra, eğer kullanıcı bunları görmek isterse yüklenecektir.

js-graphic
content(içerik), presentation (sunuş) ve client-side scriptting (kullanıcı taraflı yazılım)

Bu yukarıdaki resimde ise content(içerik), presentation (sunuş) ve client-side scriptting (kullanıcı taraflı yazılım) gösterilmiştir. Bu görselde içerik ile HTML, sunuş ile CSS ve kullanıcı taraflı yazılım ile de JS belirtilmektedir.

Bir alternatif yöntem ise tamamen JS ile yazılmış bir sayfa yerine içeriğinizde JS’yi çağıran kodlar kullanmak olabilir. Yani bir HTML sayfası oluşturuyoruz ve mesela menüyü JS yapıyoruz. Build SEO-Friendly JavaScript Menus içeriğindeki kodları kullanarak kolaylıkla bu menüleri deneyebilirsiniz.

Kademeli Artırma

Sayfalarınızda kademeli artış kullanmanız size her seviye tarayıcı bant genişliği ve fonksiyonu için bir kullanıcı deneyim düzeyi oluşturmanıza olanak sağlar. Bu yöntem yukarıdaki göze çarpmayan JS kullanımı ile birlikte çalışabilir.

Kademeli artırma bir hedefe ulaşmaktan çok uygulanacak bir yöntemdir. Bunun en büyük avantajlarından birisi ise ise mobil uyumu ile birlikte çalışabilmesidir.

SEO’ya uyumsuz olacak şekilde sayfanızın ön kısmı veya merkezini oluşturmak yerine, basit HTML yapıları ile bir sayfa oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu sayfanın JS kodları içeren daha gelişmiş bir sürümünü oluşturabilirsiniz. Ancak bu belirttiğimiz gibi kademeli olmalıdır. Yani ilk sayfada hiç JS yok iken, sonrakinde bir JS özelliği, daha sonrakinde bir tane Js şeklinde gitmelidir. Siz de bu farklı sayfalar ile hangilerinin indexlendiği gözlemleyerek, kendiniz adına daha sağlıklı bilgi edinebilirsiniz.

Kademeli artırma yöntemi deney hassasiyetinde kodlanır ve biraz uğraştırabilir. Çünkü bir sayfanın bir çok farklı sürümünü oluşturmanız gerekecektir. Ancak SEO için durum gayet açıktır. Seo hizmeti verilirken müşterinin isteği ne olursa olsun, içerik arama motoru böcekleri(botları) tarafından taranabilir ve indexlenebilir olmak zorundadır. Sayfa temel olarak HTML yapısında olduğu için arama motorları tarafından taranabilir ve indexlenebilir.

Arama Motorlarına Sayfanın Alternatif Sürümleri Sunmak

JS’nin web uygulamalarında, bir sayfanın değişik sürümlerini arama motorlarına sunmak; bu siteler ile seo hizmetinde başarıyı sağlamak için elzemdir.

Evet bu durumda arama motorlarını kandırmaya çalışıyoruz gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bu organik yöntemlerin dışına çıktığımızı kabul ediyoruz. Ancak bu yöntem black hat seo değil de white hat seo olarak adlandırabileceğimiz, kötü amaçlı bir yöntem değildir. Burada sitemizin indexlenme derecesini ve yöntemini bulmaya çalışıyoruz.

Ancak bu yöntemi için sorumluluk kabul etmek de zor olabilir. Çünkü dediğimiz gibi bu organik davranışın dışında bir yöntemdir. Bu yüzden bu yöntemi son çare olarak ve JS tabanlı siteler gibi zaten mevcut durumda arama motorlarında çok iyi durumda olmayan siteler için kullanmanızı öneririz.

Sayfanız bir arama motoru botu tarafından talep edildiğinde, siteniz bu talebi sitenizi seo tabanlı bir yöntemle toplayan ve bunu tekrar bota sunan ayrı bir uygulamaya iletir. PhantomJS gibi tarayıcılar kullanıcı tarafında çalışan JS kodlarınızın, webserver tarafında çalışmasını sağlayabilir. Brombone ve Prerender gibi üçüncü parti uygulamalar bu seo uygulaması ve JS kodlarının webserverde çalışması konusunda size daha fazla kolaylık sağlayabilir.

Bu sistem nasıl çalışıyor?

bot-nasil-calisir

 

Eğer bu yöntemi kullanacaksanız, Google’ın dinamik içerikleri nasıl crawl ettiğinin resmi açıklamasına tamamen uygun şekilde bunları yapmalısınız.

Sonuç

Javascript’i sevmek için elimizde bir çok neden var. Js iyi, güçlü ve mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Sonsuz kaydırmalı sayfalardan güçlü uygulamalara, Javascript halen daha iyi kullanıcı deneyimi için muhteşem bir yol durumundadır.

Ancak Js crawl edilmediği ve indexlenmediği sürece kullanışsız olarak kalacaktır. Eğer JS kullanacaksanız veya hali hazırda zaten bunu kullanıyorsanız, bu konudaki arama motoru yönerge ve kurallara tamamen uygun hareket etmek zorundasınız.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>