Google Webmaster konsolu, SEO hizmeti verirken siteniz hakkında edineceğeniz verilerin en güvenilir olan bölümünü sağlayacak olan kısımdır. Web sitenizdeki değişimleri incelemek için de bu konsol çok yardımcı olacaktır.

Maalesef spam yapanların kullandığı, konsolda çekilen trafik vasıtasıyla  dikkat çeken gizli bir taktik vardır. SEO ile uğraşan kişiler veya webmasterlar bunu referrer spam olarak bilecektir.

Referrer spam nedir?

Referrer-Spam-SEO

Referrer spam sadece Google web analytics arayüzünde hesap yöneticisine görünür olan özel bir spam türüdür. Bu sahte trafiği, arama trafiğini veya ziyaretçiyi gösterecektir. Çalışma sistemi biraz ustalık işidir.

Referrer web tarayıcısı bir sayfadan diğerine giderken sayfanın HTTP header bölümü vasıtasıyla paylaşılan link veya isimdir. Bu bilgi genelde web analytics platformu tarafından izlenir ve size gelen ziyaretçilerin nereden geldiğini size gösterir.

Referrer herhangi bir link veya isimler yer değiştirilebilir. Bazı uyanık spamciler bu bilgiyi trafiğini arttırmak istedikleri site için kendi kendilerine değiştiriyor ve daha sonra sitenize çoklu talep gönderiyor. Siteniz web analytics ile izlendikten sonra, bu işlem de raporlarınızda gözükecektir. Bu işlem sıkça raporlarda yer aldığı için referrer spam adı verilmiştir.

Neden bunu yapmak istiyorlar?

Çok kurnaz bir biçimde içeriğinizi spamlemek, bunu yapma sebepleridir. Bir web yöneticisi olarak sabit aralıklarla web analytics raporlarını incelemelisiniz. Eğer bir referrer web analytics raporlarında birden fazla defa görünüyorsa, muhtemelen bu linki takip etmek veya alan adını ziyaret etmek isteyeceksiniz. Bu spamcilerin hesapladığı şeydir. Bu sayede sizi maddi fayda sağlayacakları bir linke yönlendirmiş olurlar. Bu link ile de bir çerez veya benzeri bir uygulama kurdurabilirler.

Bunun ne kadar kazançlı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak siz sadece bir kişisiniz. Onlar ise bunu binlerce web analytics hesabı yöneticisine uygulamaktadır. Muhtemelen de bu işlem otomatik bir bot vasıtası ile yapılmaktadır.

Bir kişinin bu referrer linke yönlendirilmesi gözle görülür bir kazanç sağlamazken, binlerce kişinin yönlendirilmesi kazanç miktarını baya artıracaktır.

Spam referreri tanımanın bir yolu, web analytics raporlarındaki referrerlerden dönüş oranında ani düşüşe sahip olanları izlemek olabilir. Bounce rate‘i ani bir yükselişe sahip olanlar muhtemelen referrer spam olacaktır.

Sizi ne kadar etkiler?

Sıkıntı oluşturmaktan ayrı olarak bu yöntem sizin web analytics verilerinizi berbat edebilir. Tabi bunun etkisi web site ve aldığınız trafiğin boyutuna göre değişim gösterecektir. Amazon gibi büyük bir site bir kaç bin referrer spamciyi raporlarında görmek, onları etkliyecek bir şey değildir. Ancak daha küçük işlerde bu biraz daha kaygı verici olabilir. Burada temel sorun, bu spamlerin gerçek pazarlama verilerini de manüple ederek; gerçeği görmeyi olanaksız hale getirebilmesidir.

Bununla beraber tekrarlı talepler, daha yüksek sunucu yüküne sebep olabilir. Eğer sunucunuz gereğinden fazla yavaş ise, bu kullanıcılarınızı da yoracaktır. Bu da daha yüksek bir bounce rate ve dolayısı ile SEO’da düşüş demektir.

Güvenlik açısından ise spamciler gerçek güvenlik açıklarınıza yoğunlaşmanıza engel olabilir. Neden onların sitenizi ziyaret ettiğini ve neden çoklu talepler gönderdiklerini anlamazsınız. Ayrıca sitenizin güvenlik açıklarını bulmaya çalışmaları da olabilecek bir durumdur. Bu aşırı bir durumdur ancak yine de olabilir.

Nasıl durdurulur?

Bu tür spami engellemenin en yaygın yolu .htaccess dosyası vasıtasıyla ilgili kök alan adını engellemektir. Bu yöntem başarılı olabilir ancak bazen başarılı olmadığı durumlar da olabiliyor, bu yüzden ideal yöntem değildir.

Bu yöntemin başarılı olamamasının nedeni sizin .htaccess dosyasında engellediğiniz alan adlarının aslında sorunun temelindeki alan adı olmaması, bunun yerine bu alan adlarının bot kullanmasıdır. Bunlar referrer botlarıdır ve iki türü vardır:

İlk tür tarayıcı referrer bottur ancak bu diğerine göre daha az yaygındır. Bu bot aynı Google’ın tarama botları gibi sitenizi ziyaret eder. Bu tür spam botları kolaylıkla .htaccess dosyasından engellenebilir.

Diğer spam türü ise Ghost Spam (Hayalet Spam) olarak bilinir. Bu spam türü Google Analytics ölçme protokolünden yararlanır. Bu temelde sizin sitenizin verisini engelleyerek yerine, kendi verilerinin  Google Analytics uygulamasına erişmesine olanak sağlar. Bu spam türü için .htaccess dosyasından engellemek faydasızdır.

Hayalet spami engellemenin tek yolu filtrelerden yararlanmaktır. Bunun filtrenin mantığı ise verilerin yönetimi ve oluşturulması için yönetici girişi istemesidir. Bu şekilde bot geldiğinde filtreye takılacak ve kolaylıkla bu spam türü önlenmiş olacaktır.

Bu filtreleri Google Analytics arayüzünde aşağıdaki adımları uygulayarak kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Yönetici  => Tüm Filtreler => Filtre Ekle

 

filter

Filtre ekle butonuna tıklayınca, Filtre Türü için Özel alanını seçin. Daha sonra kampanya Hariç Tut alanındaki Filtre Alanı için Kampanya Kaynağı’nı seçiniz. Şimdi sıra Filtre Modeline geldi.

Bu model aşağıdaki gibi olmalı:

alan_adı_1\.|alan_adı_2\.

Yani bu filtre “alan_adı_1” ve “alan_adı_2” alan adlarını engelleyecektir. Bu filtre yazımında “\.” ifadesi, alan adından önce gelmelidir. Ayrıca her engelleme ifadesi, “|” işareti ile ayrılmalıdır. Alan aşağıdaki gibi olmalıdır.

filter-2

Bu şekilde istediğiniz kadar alan adını engelleyebilirsiniz ama spam verilerinizi karmaşık bırakacaktır. Bu şekilde spamleri engellemek, Google Analytics aracını düzgün şekilde kullanmak için oldukça önemlidir. Bu nedenle bu tür filtreleri mümkün olduğunca kullanmak, Google Analytics aracından daha fazla verim almanıza neden olacaktır.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>