Birçok yazımızda arama motorlarının çalışma algortimalarını, webmasterlar ile fazla paylaşma yanlısı olmadığını belirttik. Bunun nedeni kötü niyetli kişilerin bu kuralları bildikleri zaman, arama motoru yazılımını kandırmaya çalışması olduğunu da belirttik. Peki ama arama motorları hakkında bunca yazılan çizilen bilgi nereden geliyor? Bu bilgilerin çoğu deneme-yanılma yolu ile elde edilen bilgilerdir ve bu nedenle uygulayıcıların tecrübeli olması gerekir. Ancak aramam motorları bazen webmaster ile bilgi paylaşır. Bu bilgiler az da olsa, webmasterları etik yollardan içerik üretmeye yönlendiren yazıalr olur genellikle.

Bu bağlamda bir “Google Webmaster Yardım Forumu” mevcuttur. Burada sorulan sorulara verilen cevaplar ile bazı bilgiler Google çalışanlarından edinilmiştir. Bunlara göre Google çalışanları şunları öneriyor:

  • Kullanıcı dostu web siteleri oluşturun. Web siteleriniz doğal olsun, yani arama motorları için ayrı; kullanıcılar için ayrı web siteleri olmasın. Bu nedenle kullanıcıya gözükmeyen gizli içerikler kullanmayın.
  • Web sitenizden linkler arasında bir hiyerarşi olsun. (Bunu site haritası ile kolayca görebilirsiniz. )
  • Web sitenizde içerikler en az bir statik link ile ulaşılabilir olmalıdır. Linklerinizin url adresleri içerikle alakalı olmalıdır.
  • İçerikleriniz oluştururken de başlık ve alt başlıklar kullanın.
  • Etiketler kullanarak kullanıcılara erişim kolaylığı sağlayın.

Benzer şekilde Bing de bir yardım forumuna sahiptir. Bing çalışanları ise webmasterlara şunları önermektedirler:

  • Açık url adresleri kullanın ve adresler içeriğin anahtar kelimeleri içersin.
  • İndexlenmesini istediğiniz içeriklerin bir medya(resim, ses, görüntü) içinde olmadığına emin olun. Benzer şekilde Ajax ve Flash içinde de indexlenmesini istediğiniz içerik olmadığına emin olun.
  • Kullanıcılara içeriğiniz ile ilgili gerçek dışı tanıtım yapmayın. Yani o içerikte bulunmayan anahtar kelimeler vb. kullanmayın.

SEO

 

 

 

Bunlar arama motorlarından dökülenler ancak; gördüğünüz üzere bloğumuzda yazdığımızdan çok çok az miktarda bilgi dökülmüştür arama motorlarından. Peki bu kadar bilgiyi nasıl elde ederiz? Cevap basit tecrübe ile. Yani deneme-yanılma yolu ile seo konusunda iyi derecede donanımlı olabiliriz. Tabii ki tek bilgi edinme aracı deneme-yanılma değildir. Güncel bir çok bilgi kaynağı takip edilmelidir. Yurt dışındaki kaynaklar da takip edilmelidir. Ancak dediğimiz gibi deneme-yanılma da hatırı sayılır bir öneme sahiptir bu yollar arasında.

Deneme-yanılma yöntemini öneriyoruz ama bunu her web sitesinde denememelisiniz. Bir test alanınız olmalıdır. Burada kendi web sitenizi açmanızı öneririz. Bu sizin test alanınız olacağı için web sitesinin sand boxa düşme riskini göze almış olmanız gerekir. Yani web sitesini arama motorlarında kara listeye sokma riskiniz vardır. Bu riske göre web sitesine yatırım yapmalısınız. Bu web sitesinde bir hedef anahtar kelime belirleyerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Burada kontrollü denemeler yapabilirsiniz. Yani bir faktörü dışında diğerleri aynı olan denemeler yapabilirsiniz. Bu şekilde aynı olan farklı olan faktörün önemini test etmiş olursunuz. Bunun gibi bir çok deneme ile tecrübe edinebilirsiniz seo hakkında.

Şimdi sıra geldi anti-seo ya karşı google’un yeni getirdiği özellik olan LİNK REDDETME özelliğinde ;

Link Reddetme

link-reddetme

SEO‘ya neden bu kadar önem veriyoruz? Seoya verilen önem aslında internete verilen önen ile alakalıdır. Artık internet bir sektördür ve artan bir ivme ile büyüyen bir sektördür. İnternet kendi zenginlerini oluşturmuştur ve daha nicelerini daha oluşturacaktır. Bu nedenlerde internet artık sadece eğlence yönü ile değil de iş yapılan ciddi bir sektör yönüyle düşünülmesi gereken bir konumdadır. Bu noktada bazen Google’un link reddetme aracını kullanmanız gerekebilir.

 

Şimdi backlink için bu kadar çok uğraşır iken neden link reddetme aracını kullanalım ki? Bu noktada maalesef etik olmayan yollarla mücadele etmeniz gerekebileceğini belirtmemiz gerekli olur diye düşünüyoruz. Eskiden Google’u kandırmak adına yapılan sahte back link, hayalet etiket gibi uygulamalar günümüzde geçerliliği yitirdi. Ancak hala arama motorları kandırılmaya çalışılıyor. Üstelik bu kandırma rakibi etik olmayan bir yolla aşağı çekmeyi amaçlıyor. Peki ama nasıl diye soracak olursanız; rakip web sitesi sahipleriniz olacaktır. Bu kişilerden bazıları sizi aşağı çekip, yerinize gelmek için kötü içeriğe sahip web sitelerinden size back link alabilir. O zaman ne olur, bi’ düşünelim. Çok iyi bir web siteniz var, çok iyi içerikler oluşturuyorsunuz. Hatırı sayılır bir ziyaretçi kitleniz var ve sosyal medyada belli sayıda trendiniz var. Ancak rakibinizin de sizin yerinde gözü var. Eğer web sitenize kötü içerikli web sitelerinden back link alırsa, yerinizi kaybetme riskiniz hiç de düşük değildir. Bu durumda ise durumu arama motorlarına raporlamanız gerekecektir.

http://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

Yukarıdaki linki kullanarak link reddetme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum son derece önemlidir ve yabana atılmamalıdır. Web sitenizi belirli bir konuma getirmek adına harcadığınız emeklerin hepsi bir anda bitebilir. Bir anda belirli bir anahtar kelimede ilk sırada iken üç haneli sayfalara gidebilirsiniz. Bu derece katı sonuçlar alabilirsiniz. Çünkü başta Google olmak üzere diğer arama motorları da back link alınan web sitelerinin kalitesinin etkilenmesini kullanır. Yani sizi öneren birisine bakar eğer iyi birisi ise size artı puan verir. Ancak sizi kötü huylu birisi öneriyorsa, sizin de kötü olduğunuz şeklinde bir yorum getirir. İşi basite indirger isek bu şekilde anlatabiliriz.

İnternet sektörü büyüyen bir ekonomi olduğundan insanların başvuracakları yollarda çeşitlenmektedir ve maalesef ki bu yolların bazıları da etik olmayan yollar olmaktadır. Bu nedenle siz de bu konuda son derece bilgi olmalısınız. Tüm emeklerinizin boşuna gitmesine imkan tanımamalısınız.

Bu konu kolay anlaşılacak bir konu değildir ancak. Yani siteniz bir anda tepe taklak oldu. Çok çok gerilere gitti, nedeni ne olabilir? Bir iki sayfa geriye gitti nedeni ne olabilir? Bunlar ve bunlardan çok daha fazla durumla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar çok spesifik olduğundan sizin bilgi sahibi olmanızı pek beklenmez ve tek başınıza hareket etmenizi pek önermeyiz. Mutlaka bir seo danışmanına başvurmanızı öneririz; aksi takdir de tüm emekleriniz boşa gidebilir. Bu noktada da Seoturuncu deneyimi ve gelişime açık yapısı ile sizleri beklemektedir.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>