301 – Sürekli Olarak Taşındı: Dosya veya sayfa daimi olarak silindiğinde veya daha yeni bir sürümü oluşturulduğunda kullanılır. Yeni bir siteye geçtiğinizde veya yeni bir sürüm oluşturduğunuzda kullanılmayan sayfaları yönlendirmek için kullanılır.

Tam Link: Http kısmı da dahil olmak üzere bir link adresinin tüm adresidir. Yani …/sayfa gibi bir göreceli adres değildir.

Adsense: Google’ın bağlamsal reklam platformudur. Yayıncılar otomatik olarak kendileri ile alakalı sitelerde yayın yapabilirler.

Adwords: Google’ın anahtar kelime bazlı pazarlama sistemidir. Çoğu Google reklamı Adwords tabanına dayanır. Cost per click(tıklama başına ücret) ve clickthrought rate faktörlerine dayanır.

Alexa: Amazon’un sahibi olduğu web site trafiğini ölçen web sitesidir.

Alt Metin: Resim dosyalarının arama motorlarınca ve resmi görerek yeterince ayırt edemeyen insanlar için oluşturulan resim açıklama yazılarıdırlar.

AltaVista: 1999’a kadar lider olan arama motorudur. Bu arama motoru yaptığı bir algoritma güncellemesi ile bir çok siteyi düşürdü. Bu da sonunu getirdi. Overtura’satıldı, bu şirkette Yahoo tarafından satın alındı.

Analytics: Sayfa gözlemlemelerinizi, dönüşme istatistikleri gibi verileri kullanarak sayfanızı izlemenizi sağlayan programdır.

Anchor Text: Bir linkin görünen adıdır. Yani Anchor Text linkinde o ismin yazdığı yerdir.

API : Uygulama Program Arayüzü anlamına gelmektedir. Yazılım fonksiyonlarını kullanmak için yapılan bir dizi koddur.

Otorite: Bir alan adı veya sitenin arama motorlarında iyi sıralara sahip olmasının genel bir ölçütüdür. Genelde siteler yayın yaptıkları belirli konularda otorite olurlar. Otorite olmak için link kalitesi, site yaşı, site ziyaretçi sayısı, site geçmişi ve özgün içerik gibi etkenler etkili olur genel olarak.

Black Hat SEO: Arama motorları siteleri nelere göre sıraladıklarını tam olarak açıklamazlar. Bunun nedeni bu kuralları bilenlerin arama motorlarına kalitesiz siteleri kaliteli gibi göstermeye çalışmalarıdır. Bu kandırma yöntemlerine Black Hat SEO adı verilir. SEO’nun ilk uygulanmaya başlandığı dönemlerde sonuçlar vermiş ancak arama motorlarının karşı hamleleri ile çok ağır cezalar almışlardır.

Blog Spam Yorum: Otomatik botlarla blog sitelerine yorum atarak ziyaretçi çekmeye çalışan yöntemdir. Genelde yorumları otomatik yayınlayan siteleri hedef alırlar. Ancak bunu bilemedikleri için her siteye yorum gönderirler.

Marka Anahtar Kelimesi: Bu sitenin veya site alan adı uzantısı olmayan kelimenin olduşturduğu anahtar kelimedir. Yani Şahin Ayakkabıları diye hayali bir firmanız var diyelim ve bu hayali firmanın sitesi de sahinayakkabilari.com diyelim. Burada sahinayakkabilari, Şahin ayakkabıları ve sahinayakkabilari.com marka anahtar kelimeleri olmaktadırlar. Yani ürün adına yönelik değil, marka adına yönelik anahtar kelimelerdir.

Kırık Link: Herhangi bir sebeple çalışmayan linktir. Yani gittiği sayfa çalışmayan linklerin hepsi bu ada girer.

Cache: Web sitelerin arama motorlarında arşivlenen halleridir. Siz bir arama yaparken gelen sonuçlar web sitelerin kendileri değil bu cache ksıımlarıdır. Ancak siteye tıklayınca gerçek sitelere erişirsiniz.

Canonical URL: Web sitelerinde bir içeriğe bir link ile erişmek gerekir, fazlası değil. Bunun yanında bir konu hakkında da bir içerik olması lazım, aynı içeriğe veya çok benzer içeriğe sahip birden fazla sayfa olması uygun değildir. Bu nedenle canoncila Url ile bir sayafnın en güncel sürümüne yönlendirme yapmanız uygun olur. Www veya bunsuz sürümler vardır sitenizde, bunlardan hangisi ile devam edeceğini belirtip diğerini buna yönlendirmelisiniz.

Cloaking: Kaplama anlamına gelir. Ziyaretçiye ve arama motorlarına farklı site görünümleri göstermek manasına gelir. Arama motorlarının yasaklığı eylemler içinde yer alır.

Copyrght: Bir site veya içeriğin kullanım haklarını belirten kısımdır.

Çerezler: Tarayıcıda depolanan küçük kullanıcı verileridir. Bunlar form verileri gibi daha hızlı internet denyeimi yaşamak için kullanılır.

Tarama Frekansı: Bir sitenin hangi aralıklar arama motorlarınca tarandığıdır. Bir site ne kadar güvenilir ve na kadar sık güncelleniyorsa o kadar çok taranır. Bir haber sitesinin taranma frekansı ile bir kurumsal sitenin taranma frekansı eşit olmaz.

Dizin: Genel olarak bir sektör veya bir alandaki web sitelerini toplu şekilde gösteren web siteleridir. DMOZ ve Yahoo Directory gibi en iyi şekilde yönetilenler mevcuttur. Özellikle DMOZ’a kayıt yaptırmak için belirli kriterlere sahip olmak gerekir. Bu nedenle bu tür kaliteli dizinlere kayıtlı olmak SEO açısından faydalıdır.

Link Reddetme: Disavow aracı olarak da bilinen Google uygulaması ile bir link veya site grubundan size verilen linkleri ret edebilirsiniz. Bu şekilde isteğiniz dışında alınan linklerden kurtulabilirsiniz.

Filtre: Bazı doğal gözükmeyen özelliklere sahip web siteleri seo açısından filtreye girebilir. Filtre uygulaması o sitenin belirli bir anahtar kelime grubunda belirli bir sıradan ileriye gidememesine neden olabilir. Kopya içerik veya düşük kaliteli linkler sebebiyle gerçekleşebilir.

Fuzzy Arama: Yapay zeka arama manasına gelmektedir Eksik kelimelerle veya harflerle arama yaptığınızda arama motorunun neyi kasdettiğinizi tahmin etmesidir.

GoogleBot: Google’ın siteleri tarayan botudur.

Google Anahtar Kelime Aracı: Google’ın oluşturduğu, anahtar kelimelerdeki rekabeti, benzer anahtar kelime önerilerini ve sitenize olan alakayı gösteren araçtır.

Google Site Haritaları: Google’ın siteleri taramasını kolaylaştıran haritalardır.

Google Trends: Google’ın belirli anahtar kelime gruplarında zamanla değişen arama hacimlerini gösteren uygulamasıdır.

Google Webmaster Yönergeleri: Google’ın kaliteli siteler oluşturmak ve yönetmek için halka açık şekilde yayınladığı yönergelerdir.

Google Webmaster Tools: Google’ın site webmasterlarının son ziyaretçi verilerini görmelerini, coğrafi hedefler oluşturabilmelerini, yeniden tarama talepleri oluşturabilmelerini, manuel ceza bildirimlerini görebilmelerini, link ret edebilmelerini ve yeniden gözden geçirme talep edebilmelerini sağlayan aracıdır.

Ziyaretçi Defteri Spam: Blog spam gibi otomatik olarak ziyaretçi defterinde içerik oluşturan botlardır, SEO açısından zararlıdırlar.

Başlık Etiketleri: Bir içeriğin ne ile alakalı olduğunu belirten ve aralarında hiyerarşi bulunan etiketlerdir. <h1>Sayfa Başlığı</h1> şeklinde kullanılır. H1 en genel başlık, yani ana başlık iken; H6’ya kadar alt başlıklar olur. Bir içerikle H1 etiketi mutlaka bulunmalıdır vebunu altında H2 ve H3′ kadar alt başlıklar olursa faydalı olur.

Gizli Metin: Arama motoru botlarının gördüğü ancak ziyaretçilerin göremediği metinlerdir. Genelde arka plan ile aynı renkte yazı yzazarak yapılır. Riskli ve bu riske değmeyecek faydası ile oldukça gereksizdir.

Hijacking: Arama motorlarına kendi alan adınızda başka bir site olduğuna inandırmaya denir. Genelde 302 yönlendirmeleri veya meta yenilemesi ile yapılır.

.htaccess : Apache dizininde bir konfigürasyon dosyasıdır, parola koruması ve yönlendirmeler için kullanılır.

Inbound Link: Bir siteden farklı bir siteye giden linkleri belirtir, iç linklerden ayrılması adına bu isim kullanılır.

İç Link: Aynı site içinde bir sayfadan, diğer bir sayfaya verilen linklere denir.

Anahtar Kelime: SEO çalışmalarınızda hedeflerinizi oluşturan kelime grupları, kullanıcıların sitenizi bulmak için arama motoruna yazdıkları kelimelerdir.

Anahtar Kelime Yoğunluğu: Eski bir SEO konusudur. Çok anahtar kelime kullanarak o konu hakkında yetkin içerik olduğunu düşündürme olarak amaçlanmıştır bazı yayıncılar tarafından. Ancak bir içerikte anahtar kelimeyi çok fazla kullanmak arama motorlarının istemediği bir durumdur.

Anahtar Kelime Araştırması: Kullanıcıların sizin sitenizi veya sayfanızı arama motorlarına en çok ne yazarak bulduklarını gösteren araştırmadır. Google’ın ve bir çok kaynağın bu araştırmaya yönelik araçları vardır.

Knowledge Graph: Bilgi diyagramı şeklinde bunu çevirebiliriz. Google’a bazı sorular veya soru niteliğindeki anahtar kelimeler girdiğinizde size sitelere gitmeden arama sonucu sayfasının üst bölümlerinde sunduğu kutulardır. Bir tanım, kişi, kurum vb. adı ile arama yaptığınızda çıkması muhtemeldir.

Landing Page: Bir ziyaretçinin bir reklam veya linke tıkladıktan sonra gittiği sayfadır.

Link: Bir dökümandan direk olarak diğerine gitmeye yarayan uygulamadır.

Link İnşası: Sitenize dışarıdan link almak için yapılan SEO çalışmasıdır. SEO’nun en kritik ve zor olan kısmıdır. Bir ölçüsü vardır ve her gelen güncelleme ile doğal olamayan link inşaları sıkıntı çekebilir.

Link Equity: Bir sitenin gelen linklerinde, o linki veren sitelere göre ne kadar popüler ve otoriter olduğunun bir ölçütüdür.

Link Popülaritesi: Bir siteye gelen linklerin sayısıdır.

Link Hızı: Bir sitenin linklerini artırma hızıdır.

Manuel Ceza: Bir sitenin Google kurallarını ihlal ettiğini ve cezalandırılmaıs gerektiğini Google çalışanlarının direk kendisi aldığı ceza türüdür. Alınabilecek en sıkıntılı ceza türüdür ve bu cezadan kurtulmak yıllar alabilir. Eğer sitenin suçsuz olduğunu düşünüyorsanız tekrar değerlendirme formu gönderebilirsiniz.

Meta Açıklaması: Bir iki cümlelik, sayfanın ne ile alakalı olduğunu açıklayan metindir. Sade, konuyla alakalı ve ilgi çekici olması önemlidir. Bu açıklamanın bir bölümü arama motoru sonuçlarında görünür.

Meta Anahtar Kelimesi: Sayfayı oluşturan kişiler tarafından önemli olduğu ve içeriği iyi açıkladığı belirtilen anahtar kelimelerdir. <meta name=”Keywords” content=”anahtar kelimeler”> şeklinde sayfaya eklenebilir.

Meta Etiketleri: Bunlar meta açıklaması, anahtar kelimesi ve sayfa başlığını betimleyen bir üst isimdirler.

Navigasyon: Ziyaretçilere site içinde nerede olduklarını gösteren ve bir üst kategori veya sayfaya gitmeye izin veren şemadır.

Negatif SEO: Bir sitenin sıralamalarını kaybetmesi için site yayıncısı veya çalışanları dışında yapılan ve sitenin ceza almasına neden olacak genelde kalitesiz link inşası şeklinde yapılan çalışmalardır.

NoFollow: Bir siteye link verince o siteye ve içeriğine güvenmediğini belirten özelliktir. Kısaca link alan site, link verenin otoritesinden bir şey almaz. Güvenmediğiniz sitelere nofollow etiket ile link vermelisiniz. Tersi ise Dofollow’dur.

Organik Arama Sonuçları: Arama motorlarındaki ücretli sonuçlar olmaksınız sadece algoritmaya bağlı sonuçların çıktığı yöntemdir.

Page Rank: Kısaca bir sayfanın link kalitesini gösteren bir parametredir. Google Trust Rank olarak da kullanılmıştır.

Ceza: Arama motorları zararlı SEO yöntemleri uygulayan siteleri cezalandırır. Cezalar genelde güncellenen algoritmalarla otomatik olarak uygulanır. Bunun yanında manuel ceza almak da mümkündür.

Yönlendirme: Bir sayfayı başka bir sayfaya yönlendirmek için uygulanan yöntemdir. 301 yönlendirmeleri sürekli yönlendirmeler için, 302’ler ise geçici yönlendirmeler için kullanılır.

Robots.txt : Sitenin ana dizininde bulunan ve arama motorlarına hangi sayfaları taramamasını söyleyen dosyadır.

Arama Motoru: Belirttiğiniz bir konu hakkında interneti tarayarak, kendine has kalite standartlarına göre oluşturduğu sıra ile size sayfaları sıralayan araçlardır.

SEM : Search Engine Marketing, yani ücretli arama motoru pazarlamadır. Arama motorlarına reklam vermek manasına gelir.

SEO : Search Engine Optimization, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Bir sitenin kaliteli içerik üretmesini, arama motorlarında en iyi sıraları elde etmesi için yapılan çalışmalar bütünüdür.

Site Haritası: Arama motorlarına sitenizde hangi içeriklerin olduğunu göstermek ve onlara sitenizi taramak konusunda yardımcı olmak amacıyla oluşturulan haritalardır.

Sosyal Medya: İnsanların kendi başlarına içerik yayınlayabildikleri ve bunları gören belirli çevreleri olan platformlardır.

Spam: Spam epostalar ile benzer olarak SEO’da da spam yöntemler mevcuttur. Bunlar genelde alakasız bir içeriği alakalı, kalitesiz bir siteyi kaliteliymiş gibi arama motorlarına göstermek için yapılan çalışmalardır ve kesinlikle arama motorlarınca yasaklıdırlar.

Başlık : Bir içeriği betimlemek için kullanılan kelime veya kelime grubudur. Başlık içeriği tam olarak kapsamalı, betimlemeli ve ilgi çekici olmalıdır.

Toolbar: Tarayıcı eklentileri olarak bilinir. Bazı arama motorları kullanıcıları ile daha çok etkileşime girmek için bazı eklentiler oluştururlar.

Trust Rank: Linklere Page Rank’in üstüne güvenilir kurumların sitelerini referans alarak oluşturulan link sıralama sistemidir.

URL : Uniform Resource Locator, yani tekdüze kaynak yeri beliryeici manasına gelir. Site ve sayfa adreslerinin tam linki buna örnektir.

WhoIS: Her lan adı bir isme kayıt edilir. Whois sorgulaması ile alan adının kime ait olduğunu, aracı şirketi, geçerlilik tarihleri gibi bilgileri görebilirsiniz.

White Hat SEO: Black Hat SEO’nun aksine arama motorlarının kuralları ve yönergelerine uygun olarak ve daha iyi kullanıcı deneyimi oluşturmak için yapılan SEO çalışmalarıdır.

WordPress: Açık kaynak kodlu olarak blog oluşturmaya yarayan içerik yönetim sistemidir.

XML: Extensible Markup Language yani uzayabilir yapı dili manasına gelir. RSS’lerin daha kolay kullanılabilir halidir.

Bu yazının devamı eklenip, güncellenecektir.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>