Google-cezaBir çok çevrim içi iş yapan bir firma için internet trafiği oldukça önemli bir gelir kaynağıdır ancak bunu sürekli olarak belirli bir seviyede tutmak hiç de kolay değildir. Bu sebepten bir çok seo uzmanı ve pazarlamacısı otomatik link inşa araçlarını kullanırlar. Bunun sonucunda da bazıları Google tarafından cezalandırılırlar.

Siteniz Herhangi Bir Google Cezasından Nasıl Kurtarılır?

Matt Cutts’a göre her ay 400 000’den fazla manüel ceza işlemi başlatılıyor. Bununla birlikte Panda ve Penguen gibi algoritmaların güncellenmesiyle birlikte, bu güncel algoritmalara uymayan siteler otomatik olarak cezalandırılıyor.  Yeniden değerlendirme için her ay 20 000 talep alınıyor. Bu da takriben ceza alan sitelerin %5’inin bu cezalardan kurtulmak için çaba harcadığını gösteriyor.

Siteniz manüel ya da algoritmik bir ceza mı aldı? Şimdi bu durumdan nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağız.

Neden Ceza Aldınız?

Ani bir sıralama düşüşü mü yaşadınız? Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi Google ceza ekibi tarafından manüel cezalandırılmanız, ikincisi ise algoritma güncellemelerinden negatif etkilenmenizdir.

1 – Manüel Ceza– Eğer Google tarafından manüel bir ceza aldığınızı düşünüyorsanız, Google Webmaster Tools’a gidip herhangi yeni bir bildirim alıp almadığınızı kontrol ediniz.

Resimde Google tarafından doğal olmayan yollardan link elde edildiğini tespit ettiklerini bildiren bir mesaj gönderilmiş.
Resimde Google tarafından doğal olmayan yollardan link elde edildiğini tespit ettiklerini bildiren bir mesaj gönderilmiş.

Eğer GWT(Google Webmaster Tools)’ de herhangi bir mesaj ile karşılaşmadıysanız, sorunu bulmak için biraz daha derin düşünmelisiniz.

2 – Algoritmik Ceza – Hangi algortima ile alakalı ceza aldığınızı belirlemek için, sıralama kaybı yaşadığınız zaman aralığını bilmeniz gerekiyor. Bu aralığı biliyorsanız, Algoritma Değişikliği Tarihçesi’nde bulunan liste ile karşılaştırarak; hangi algoritmadan ceza aldığınızı bulabilirsiniz.

Son güncellemeler hakkında her daim bilgi sahibi olmak içi şu kanalları takip edebilirsiniz:

  •  Matt Cutts – Twitter Hesabı : Tüm güncellemeleri duyurur.
  • Google Webmaster – Youtube Hesabı : Seo hakkında ip uçları verir.
  • Mozcast ve Algoroo araçları : Tüm değişiklikleri gösterir, resmi kaynak değildir.

En çok ses getiren algoritma değişiklikleri; içerik kalitesi üzerinde yoğunlaşan Panda, backlink kalitesi ve anchor text dağılımı üzerinde yoğunlaşan Penguen’dir.

Siteniz İçin Kötü Olan Backlinkler

Düşük kaliteli backlinkler, ceza almanıza sebep olabilir.  Şu tür backlinkler sıralamanız üzerinde potansiyel bir tehdit olarak dururlar:

  • Ceza Almış veya İndeksi Silinmiş Web Siteleri –  Eğer Google kurallarını ihlal etmiş bir siteden backlink almışsanız, bunu hızlıca kaldırmanız gereklidir. Eğer bir web sitenin Google’dan indexi kaldırılmışsa bu sitenin backlinkleri de sorunlu olacaktır. Bir siteniz indeksinin kaldırıldığını veya kaldırılmadığını arama motorunda “site:site.com” araması yaparak kolayca öğrenebilirsiniz.
  • Kopya içerikli websiteleri – Bunlar genelde düşük kaliteye sahip web siteleridir, bu tür sitelerin backlinklerinden kaçınmalısınız.
  • Hedefiniz ile  alakasız websiteleri – Google alakaya oldukça değer verir. Siteniz ile tamamen alakasız web siteleri, size sıkıntı verebilir. Örneğin bir online bebek mağazasına sahipseniz, bir balık işletmesin web sitesinden aldığınız çok sayıda backlink sıkıntı verebilir.
  • Spam Yorumlar – Google dahil herkes spam yorumlardan nefret eder. Sadece orada link bulundurma amacı taşıyan bu tür backlinklerin sitenizde yer alması ceza almanıza sebep olabilir.
  • Az içerikli web siteleri – Rehber ve sosyal imleme sitelerinden alınan backlinkler düşük kalitededir.
  • Site boyunca backlinkler – Sidebar, footer ve widget gibi site kısımlarından backlink almaktan kaçınmalısınız.
  • Reklamlar – Google, Pagerank’ı geçen sponsorlu içeriklerin karşısındadır. Eğer yaptığınız hizmetin tanıtımını yapmak istiyorsanız, nofollow linkler ile linklerinizi kullanabilirsiniz.
  • Gizli Metin – CSS kullanarak link veya yazıları kullanıcılardan saklamayın.
  • Kumar veya yetişkin içeriğe sahip web sitelerinden link almayın.
  • Diğer Google presiplerine ihlal teşkil eden link kaynakları: gizleme siteleri, gizli yeniden yönlendirme siteleri, köprü sayfalar, hack linkler, link şemaları sayfaları, otomatik oluşturulmuş içerik ve alakasız link ve anahtar kelimeler.

Google’ın verdiği cezaların %95’inden fazlası backlink profili ile alakalıdır. Eğer çok sayıda düşük kalitede backlinke sahipseniz, elinde sonunda sıralamanızı kaybedersiniz.

Eğer backlinkler yüzünden cez almışsanız ve backlinkler hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız; Google Web Yöneticisi Yönergeleri’ni okumanız faydalı olacaktır.

Sıralamanızı Nasıl Geri Elde Edersiniz?

Manüel ve algoritmik cezalar hakkında konuştuk; web sitenizin durumunu analiz etmeli ve sıralama düşüşünüze alogirtmanın mı yoksa manüel bir cezanın mı neden olduğunu bulmalısınız. Ayrıca bu sorunlu backlinkleri tanımlamalısınız.

Bu linkleri tanımladıktan sonra silebildiklerinizi silmeli, olmayanları da ret etmelisiniz. Şimdi daha fazla konuşmadan, izninizle tüm bunları nasıl yapacağını gösteriyoruz.

Tüm Backlinklerinizi Bulun

Başlangıç olarak Google Webmaster Tools’a girerek Google tarafından tanınan tüm backlinklerinizi indirin. Sol menüde “Arama Trafiği => Sitenize Bağlantılar ” yolunu izleyin.

Sol menüde "Arama Trafiği => Sitenize Bağlantılar " yolunu izleyin.
Sol menüde “Arama Trafiği => Sitenize Bağlantılar ” yolunu izleyin.

” En çok bağlantı verenler” modülünden “Daha fazla örnek bağlantı indir” diyerek daha fazlasını görebilirsiniz.

Tüm backlinklerinizi almak için “Son bağlantıları indir” bağlantısını kullanabilirsiniz.

Tüm backlinklerinizi almak için "Son bağlantıları indir" bağlantısını kullanabilirsiniz.
Tüm backlinklerinizi almak için “Son bağlantıları indir” bağlantısını kullanabilirsiniz.

Şimdi Google Webmaster Tools sayesinde tüm backlinklerinize sahip oldunuz. Bunlarla birlikte durumu kavramak için elinizde daha fazla veri oldu. Ancak bu durum için başka araçlarda var. Bu konuda kullanabileceğiniz araçlarda otomatik olarak düşük kaliteli backlink kontrolü yapma özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz.

Kötü Backlinkleri Tanımlayın

Bu konuda Monitor Backlinks oldukça iyi bir araçtır. Bu aracı kullanarak web sitenizdeki kötü backlinkleri tanımlayacağınızı göstereceğiz.  Google hesabımda GWT’ye giriş yaptıktan ve backlinklerin çıktısını aldıktan sonra, web sitesi üzerindeki tüm backlinkleri görebilirsiniz. Bu araç yerine başka bir araç ile veya manüel olarak aşağıda belirttiğimiz kriterlere göre backlinklerinizi sınıflandırabilirsiniz.

Bakmanız gereken ilk backlinkler, dofollow olanlardır.  Çünkü bu backlinkler Pagerank’ı geçebilir.

Monitor Backlinks’in sağ taraftaki “çok iyi” işaretine tıklayarak tüm dofollow linklerinizi görebilirsiniz.

Monitor Backlinks'in sağ taraftaki "çok iyi" işaretine tıklayarak tüm dofollow linklerinizi görebilirsiniz.
Monitor Backlinks’in sağ taraftaki “çok iyi” işaretine tıklayarak tüm dofollow linklerinizi görebilirsiniz.

Biz sıralamamızı etkileyen ve dofollow olan 199 backlinke yoğunlaşacağız. Düşük kalitedeki olanları tanımlamak için, 100’ün üzerindeki dış linke sahip sayfalara göz atacağız. Bunun için “Filters” linkine tıklayıp, sonrasında “External” yazısını seçmelisiniz.

"Filters" linkine tıklayıp, sonrasında "External" yazısını seçmelisiniz.
“Filters” linkine tıklayıp, sonrasında “External” yazısını seçmelisiniz.

Son sütunda kesin olarak her sayfanın sahip olduğu dışa link sayısını görebilirsiniz.

Son sütunda kesin olarak her sayfanın sahip olduğu dışa link sayısını görebilirsiniz.
Son sütunda kesin olarak her sayfanın sahip olduğu dışa link sayısını görebilirsiniz.

Şimdi manüel olarak kötü backlinkleri tanımlamış oldunuz. Bunların çoğunun blog tarzı sitelerden geldiği gözümüze çarptı. Şimdi isterseniz bir kaç tane düşük kalitede ve yüksek dışa link sayısına sahip gerçek örnek görelim.

Bizim web sitesine yönelen web sitelerinden birisi şöyle gözüküyor:

Gerçek bir düşük kaliteli web sitesi görünümü
Gerçek bir düşük kaliteli web sitesi görünümü

Bu  site yüzlerce spam link içeren yorumları içerir.

spam yorumlar
spam yorumlar

Bu site altta yazan sebeplere sahip düşük kaliteli web sitelerinin tüm unsurlarına sahiptir.

  • Alakasız websitesi
  • Çok az içerik
  • Çok sayıda ve otomatik onaylanan dış linke sahiptir.

Burada başka bir örnek daha var:

spam siteye ikinci örnek
spam siteye ikinci örnek

Bu site binkerce dofollow link ile doludur. Bu site kullanıcılara hiç bir değer katmamaktadır. Bu linkleri silmeye çalıştık.

Yani bu yöntem dış link sayısı ile backlinklerinizi nasıl sıralayacağınızın yolu idi. Diğer kötü linkleri bulmak için, 0 Pagerank’a sahip web sitelerini görmek isteyebilirsiniz. Monitor Backlink’den bunu görmek için “Filters => PageRank => Domain => O ” yolunu izleyebilirsiniz.

"Filters => PageRank => Domain => O " yolunu izleyebilirsiniz.
“Filters => PageRank => Domain => O ” yolunu izleyebilirsiniz.

Bunu yapınca, hangi web sitelerinin sizinle alakası olmadığını ve hangilerinin size zarar verebileceğini görebilirsiniz.

Bunu da yaptıktan sonra yeni filtreler isteyebilirsiniz. Neden? Çünkü alaka bir anahtardır. Örneğin web siteniz Türkçe dilinde ise backlinklerinizin büyük bir çoğunluğu “.com , .com.tr , .net vs.” gibi uzantılarla biten sitelerden gelmelidir.  Türkçe bir siteniz var ama backlinklerinizin çoğu Rusça, Almanca veya Çince sitelerden geliyor. Bu mantıklı mı? Backlinklerinizin alan adı uzantıları görmek için “Filters => ccTLD” yolunu izleyiniz.

Backlinklerinizin alan adı uzantıları görmek için "Filters => ccTLD" yolunu izleyiniz.
Backlinklerinizin alan adı uzantıları görmek için “Filters => ccTLD” yolunu izleyiniz.

Eğer Google Penguen algoritmasından sıkıntı çekiyorsanız, anchor text dağılımına göz atabilirsiniz. Bu güncelleme paralı anahtar kelimeler optimizasyon yapan siteleri hedef almıştır. Burada gizli bir yüzde yoktur ancak, linklerinizi mümkün olduğunda doğal yollardan edinin.

Genellikle birisi sizin web sitenize link veriyorsa, sitenizin adını veya URL’sini kullanıyordur. Eğer paralı olarak anhor text kullanıyorsanız, kullandığınız web sitesinden linkinizin kaldırılması için iletişime geçmelisiniz.

Kötü Linklerin Kaldırılmasını Talep Edin

Bir linkin web siteize kesin olarak zarar verdiğinden emin olduysanız, onu kaldırmayı deneyin. Bunu yapmanız için gerekli adımlar:

1. Linkin kaldırılması için bir a-posta oluşturun. 

  • Linkinizin kaldırılma şansının artması için, epostanızın aşağıdaki özelliklere sahip olması önemlidir:
  • Kibar olun ve site sahibini tehdit etmeyin.
  • Ücretsiz eposta servislerinin adresleri yerine, sitenizin adresini kullanın. Site sahibi olduğunuzu kanıtlamanız için iyi bir yol olacaktır.
  • “Sayın Web Sitesi Sahibi” gibi otomatik mesaj intibası veren kelimeler kullanmayın.
  • Açık olun. Hangi linki kaldırmak istediğinizi ve linkin tam konumunu açıkça belirtin.
  • Çok sayıda eposta göndermeyin. Bu eposta adresinizin spam olmasına sebep olacaktır.

2. Eposta hesaplarınızı izleyin.

Şöyle bir webmaster sorunu ortaya çıkar. Seo hizmeti veren bir kişiyseniz, çok siteyle uğraşırsınız. Bir çok websiteniz var ve üstte belirttiğimiz epostaları bir çok web sitesinden göndermeniz gerekebilir. Hepsini birden düzenli kontrol etmeniz biraz sıkıntılı olabilir.

Bu sorundan kurtulmak için bu eposta hesaplarınızı Gmail’e yönlendirebilirsiniz.

3. Web sitesi sahiplerinin adres detaylarını öğrenin.

Bir çok web sitesinin iletişim bölümü vardır. Buradan göndereceğiniz mesajlar, web sitesi sahiplerine gidecektir. Ancak eğer web sitesinde bu kısım yok ise “Whois” işlemini yaparak, web sitesi sahibinin iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

4. Link kaldırma talebinizi eposta ile gönderin.

Bu noktada aşağıdaki senaryolar olasıdır:

  • Linkiniz silinecektir.
  • Talebiniz ret edildi. Bundan sonra linki Googe üzerinden ret edebilirsiniz.
  • Karşıdaki kişi para talep edebilir, bu noktada da Google üzerinden link ret etmenizi öneririz.

Kalan Backlinklerinizi Ret Edin

Oluşturduğunuz listedeki tüm zararlı linklerin kaldırılması önemlidir. Bu nedenle zararlı link listesini nasıl elde edeceğinizi aşağıda gösteriyoruz:

Monitor Backlink sayfasına geri dönüyoruz. Backlinkler sayfasında, her satırda her link setting(ayarlar) butonu vardır. Buna tıklıyoruz ve silemediğimiz backlinklere etiket ekliyoruz. Zararlı, disavow gibi etiketler kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize kalmıştır.

Bu zararlı listeyi görmek için Filters’a tıklayıp girdiğiniz etiketi seçebilirsiniz.

 

16-disavow

Şimdi Bağlantı Reddetme Aracına yüklemek için kolayca zararlı link listesi oluşturduk. Bu listeyi almak için “With All” bağlantısına tıklayın ve “Export(Disavow Format) ” opsiyonunu seçin.

 

17-export

Linkleri ret etmek için hazır olduğunuzda, Bağlantı Reddetme aracına listeyi yükleyebilirsiniz:

Disavow Links-Bağlantıları reddetme manasına gelmektedir
Disavow Links-Bağlantıları reddetme manasına gelmektedir

Bu işlem kademeli olarak yürümektedir ve bu kademelerin bitimi 2 ile 4 hafta civarında sürebilir. Bundan sonra sıralamalarınızdaki değişikliği görebilirsiniz.

Son Olarak

Belki linklerinizi çok iyi kontrol ediyor olabilirsiniz. Ancak Negatif Seo diye bir gerçek vardır. Bu durumlar siziz dışınızda gerçekleşebilir. Negatif SEO’dan korunma yöntemleri için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Google Web Yöneticisi Yönergeleri‘ni iyi okumalısınız.

Bir SEO cezasından kurtulmanın ilk aşaması onun ne olduğunu anlamaktır.Ceza almanıza sebep olacak bir durum sezdiğinizde tüm backlinklerinizi indirmeli, sorunlu olanları favori backlink aracınız ile saptamaya ve onları kaldırmaya çalışmalısınız.

 

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>