SEO çalışmalarında bir çok site içi ve site dışı faktör önemli yer tutar. Bu faktörlerin temel amacı ise kullanıcılar için en iyi hizmeti (kullanıcı deneyimi) sunan siteleri belirleyip, onları üst sıraya taşımaktır. Google’ın müşterisi arama yapan kişilerdir, bu nedenle onlar için en iyisini en yukarı sıraya koymak onların işlerinin amacıdır.

Google bir dizi site testini web sitesi sahipleri için sunmaktadır. Google PageSpeed Insights yani Google’ın kendi sayfa hızı testi, sitelerin yüklenme hızlarına puan vermekte ve düşük puan almaya sebep olan sorunları belirtmektedir.

Bu hız testi bir dizi önleme işaret vermektedir. Web sitesi üzerinde çözülebilecek temel sorunlar ise resim, CSS ve Java Script dosyalarından oluşmaktadır. Sayfanın header kısmında yer alan CSS ve Javascript dosyaları, bu testte size düşük puan getirecektir. Ancak eğer sayfa header bölümünde CSS ve JS kodları kullanmazsanız da onları sayfa yüklenirken kullanamazsınız. Bu nedenle şunu belirtmek gerekir yazıya başlamadan, eğer ana sayfanız için çalışma yapıyorsanız; bu sayfada bir JS kodu kullanmıyorsanız rahatlıkla 70 bandında bir puan alabilirsiniz. Ancak eğer kullanıyorsanız alabileceğiniz puan 50 bandındadır.

Şimdi bu hız testi sayfasındaki sorunlara çözüm arayacağız.

Oluşturmayı önleyen JavaScript ve CSS kodları

Sayfanın header kısmında CSS ve JS kodları olursa, bu sayfanın yüklenme hızını düşürecektir. Bunları footer kısmına taşımak faydalı olacaktır. Ancak bu durumda da sayfa yüklenirken CSS ve JS kodları kullanılamaz. Bunun ile doğru bir ayar bulmak gerekir. Bu sorun için önerdiğimiz eklenti:

Better WordPress Minify

better

Dediğimiz gibi bu eklenti ile header kısmındaki JS kodlarını footer kısmına taşıyabilirsiniz. Ancak CSS için bu taşıma işlemine izin vermez çünkü sitenizin tasarımı bozulacaktır. Google bunu isteyebilir ancak Google’ın bu isteklerini bir üst sınır olarak düşünebilir ve tüm bunları yapan site JS ve CSS kullanmayan ve çok küçük boyutta resim kullanan sitedir.

Async JS and CSS

async

Buy eklenti de CSS ve JS eşzamanlı olmadan çalışır. Eğer sitenizin tasarımında bir kayıp yaşamazsanız bunu da kullanabilirsiniz.

Sıkıştırmayı etkinleştirin

Gzip biçiminde sıkıştırma ile daha hızlı sayfa yüklenmelerine ulaşabilirsiniz.

WordPress Gzip Compression

gzip

Bu eklenti her ne kadar sıkıştırma yapsa da Google hız skoruna pek fazla etki yapamıyor.

Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın

Önbellek konusu da sitenin hızı için oldukça önemlidir.

WP Fastest Cache

cache

Önbellek temizleme için bir çok WordPress eklentisi mevcuttur. Bu nenenle ‘cache’ kodu ile arama yaparsanız, bir çok eklenti bulabilirsiniz. ancak denediklerimizin içinde en çok verim aldığımız eklenti ‘WP Fastest Cache’ olmuştur.

Görünür içeriğe öncelik verin

Görüünr içeriğe öncelik vermek temel olarak HTML dosya boyutunu düşürmek ve dolayısı ile sayfa hızını düşürmeye yarar. Bunun için de yapmamız gereken sıkıştırma, minify ve resim yerine CSS kullanmaktır. Sıkıştırma ve minify ile ilgili eklentileri zaten yukarıdaki adımlarda kurmuş olduk. Resim yerine CSS kullanmak ise, tema tasarımcınızın elindedir. Yani eğer kendi temanızı tasarlamıyorsanız, bu alan için yapılacak ekstra bir şey yoktur.

HTML’yi küçültün

Bu adımda da HTML küçültme işlemi amaçlanmaktadır.

WP Minify Fix

minify-fix

Bu eklenti de JS, CSS ve HTML dosyalarını küçültmeye yarıyor. ancak çok fazla sonuca etki edemiyor.

Sunucu yanıt süresini kısaltın

Sunucu yanıt süresi de eğer kendi sunucunuzu yönetmiyorsanız değiştiremeyeceğiniz bir etkendir. Ancak eğer çok sorun yaşıyorsanız, daha hızlı ve kaliteli bir sunucuya geçebilirsiniz.

Resimleri optimize edin

Resimleri optimize etmek için bir çok eklenti vardır. Ancak otomatik optimizasyon eklentilerinden fazla verim alamazsınız. Burada en etkili yol, resimlerinizi kendinizin yeniden boyutlandırmasıdır. Bu şekilde resim yükleme süresini kısaltarak, sayfanın hızı artırabilirsiniz.

Son olarak

Google’ın hız testi, başta da belirttiğimiz gibi bir üst sınırdır. Bu testten 100 almanız çok çok zordur ve bu testten 100 alan sitelerde muhtemelen görsellik açısından pek iyi olmayacaktır.

Bunun yanında bu eklentilerin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Her eklenti yüklemesinden sonra hız testini tekrarlayarak, eklentinin etkisini gözlemleyebilirsiniz.

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>